Centrele comerciale care includ hipermarketuri şi mallurile au fost cele mai puţin afectate de scăderea chiriilor, cu toate că, şi în cazul acestor locaţii au avut loc procese de renegociere, potrivit experţilor RE/MAX Bastion.

„Majoritatea spaţiilor comerciale au cunoscut, în ultima perioadă, procese de renegociere a chiriilor. Însă, în timp ce în zona „zero” a Capitalei, chiriile spatiilor stradale au coborât cu aproximativ 28% din luna ianuarie până la sfârşitul lunii martie şi, în plus, o serie de locaţii au rămas goale, chiriile din marile centre comerciale au coborât, în medie cu cca 10%, iar mall-urile au înregistrat o scădere de doar 19 %”, a declarat Ana Maria Ioniţă, consultant imobiliar RE/MAX Bastion.

Chiria pe bulevardele tradiţionale ale Capitalei – la nivelul din 2003-2004

Potrivit consultanţilor RE/MAX Bastion, mall-urile devin din ce în ce mai mult o opţiune şi pentru brand-urile de lux care alegeau, de obicei, bulevardele tradiţionale ale Capitalei. Artere precum Magheru, Calea Victoriei sau Dorobanţi „pierd teren” în faţa complexelor comerciale de tip mall, din cauza chiriilor prea mari pentru numărul de vizitatori redus consistent.

„În cazul spaţiilor stradale ultracentrale, chiriile au ajuns, în martie, la 40-60 euro metrul pătrat, comparativ cu 60-80 euro/ mp în ianuarie 2009”, a declarat Ana Maria Ioniţă, consultant imobiliar al RE/MAX Bastion.

“Este cel mai scăzut preţ din ultimii ani. Ne întoarcem astfel la nivelul din anul 2003-2004, când metrul pătrat se putea închiria în zona „zero” a Capitalei cu cel mult 60 euro”, a adăugat consultantul imobiliar RE/MAX Bastion.

Cu toate acestea, criza se simte mai puţin în centrele comerciale şi în mall-uri, care rămân aglomerate.

„Punctul de vârf al scăderii chiriilor spaţiilor comerciale a fost depăşit”

Potrivit consultanţilor RE/MAX Bastion, cel mai scăzut nivel al chiriilor pe spaţiile comerciale a fost atins în primele trei luni ale anului în curs.

„De acum încolo, piaţa spatiilor comerciale va mai scădea, dar procentele vor fi cu mult mai mici decât în primul trimestru al anului. Această evoluţie este valabilă nu numai în cazul spaţiilor ultracentrale, centrale sau mall-uri, ci şi pentru cele din cartiere”, a spus Cristina Ifrim, consultant imobiliar în cadrul agenţiei.

În ianuarie, chiriile în centrele comerciale care cuprind hipermarketuri erau de 30 – 50 euro/mp, în timp ce, la sfârşitul primului trimestru din 2009, acestea atinseseră valori de 25- 40 euro/ mp. Dacă la începutul anului chiriile în mall-uri ajunseseră la 60-100 euro/mp, în martie, spaţiile au avut preţuri cuprinse între 50 euro şi 80 Euro/ mp.

În ceea ce priveşte spaţiile centrale, chiriile au scăzut cu circa 30%, de la 45-70 euro/mp în ianuarie, la 30-50 euro/mp în luna martie. Şi locatiile din cartiere au chirii mai mici: de la 20-45 euro/mp la începutul anului, la 15-30 euro/mp după primul trimestru.

SURSA: RE/MAX Bastion