Consumer Electronic Show, târgul de IT care trasează tendinţele în materie de electronice se desfăşoară anual în Las Vegas. Anul acesta, peste 180.000 de vizitatori au trecut pragul CES pentru a fi la curent cu ultimele nouăţi din domeniu. În trecut, aici au fost lansate video recorder-ul (1970), Compact Disc-ul (1981), DVD-ul (1996), televizoarele HD (1998) sau discul Blu-ray (2004). Specialiştii IT spun că în prezent este greu, dacă nu imposibil să creezi un gadget de masă aşa cum a fost iPhone-ul în 2007. Cele mai multe gadgeturi prezentate la CES vor avea o viaţă scurtă.

Produse care sunt la mare căutare sunt în prezent cele legate de casele inteligente şi asistenţii personali precum Amazon Echo. Americanii au avut un mare succes cu acest produs şi au atras diverse companii. Printre acestea se numără Lenovo, Huawei sau LG. C

hinezii de la Lenovo au creat Smart Assistant, un nou asistent personal digital integrat cu serviciile de voce Amazon Alexa. Acesta recunoaște comenzile vocale ale utilizatorilor pentru a căuta pe internet, a reda muzică, a crea liste sau intrări în calendar și multe altele. LG a lansat LG Hub Robot cu Alexa care poate controla aerul condiţionat sau maşina de spălat, iar Huawei a integrat Alexa în smartphone-ul Mate 9.

O nouă eră a televizoarelor

Un dispozitiv care se află în centrul atenţiei tuturor utilizatorilor este televizorul. La CES 2017, Samsung a prezentat noile televizoare Samsung QLED. Acestea pot reda toate culorile, indiferent de luminozitatea ecranului chiar și cele mai vizibile diferențe putând fi observate în intervalul de luminozitate maximă. Noile televizoare includ un singur cablu transparent prin care toate dispozitivele compatibile se pot conecta la televizor. Japonezii de la Panasonic au lansat primul televizor OLED Ultra HD cu capabilitate HDR din lume care acceptă, totodată, o procesare a imaginii la nivel profesional, Panasonic EZ1000. Televizorul va accepta streaming 4K HDR de la Netflix, Amazon și YouTube.

La capitolul calculatoare, HP a prezentat, Envy Curved, un desktop All-in-one cu ecran curbat de 34 de inch. Acesta are un procesor Intel i7-7700T, 16 GB memorie RAM, hard disk SSD de 256 GB şi placă grafică AMD Radeon RX 460 cu 4GB memorie GDDR5. Alte caracteristici includ, cinci porturi USB, Bluetooth 4.1 şi webcam. Preţul unui model se ridică la 1.730 de dolari. Unul dintre cele mai interesante laptopuri a fost prezentat de Lenovo. Este vorba de ThinkPad X1 Carbon. Acesta are un ecran de 14 inchi şi cântăreşte doar 1,13 kg. Cu o durată de utilizare a acumulatorului de până la 15 ore, X1 Carbon a fost reproiectat pentru a include trei porturi Thunderbolt, conexiune super rapidă LTE-A Wireless WAN și opțiuni WIFI certified WiGig. Deoarece toate gadgeturile au nevoie de internet, un router puternic este esenţial.

TP-Link a prezentat routerul MU-MIMO AC2300 care suportă vizionarea de filme în format 4K concomitent cu sesiuni de gaming. În plus, permite prioritizarea jocurilor și a filmelor sau alocarea unor benzi pentru dispozitivele cele mai utilizate.

Dintre smartphone-uri merită remarcat modelul Huawei Honor 6X care oferă o autonomie de două zile. Telefonul are un ecran de 5,5 inch, 3 GB RAM, procesor cu opt nuclee, spaţiu de stocare de până la 128 GB şi un preţ de 250 de dolari pe piaţa americană.

Asus a prezentat ZenFone AR,  primul telefon din lume compatibil Tango și Daydream, oferind experiențe incredibile de AR (realitate augmentată) și VR (realitate virtuală) şi ZenFone 3 Zoom are un sistem cu două camere foto, cu zoom 12X, fiind cel mai subțire telefon din lume cu baterie de capacitate mare, de 5000mAh.

Printre gadgeturile interesante lansate anul acesta la CES mai pot fi amintite coşul de gunoi cu comandă vocală de la Simplehuman, stickul de memorie de 2 TB de la Kingston sau frigiderul Samsung Family Hub 2.0 cu ajutorul căruia utilizatorii pot cumpăra online alimentele de care au nevoie sau pot afla cum este vremea.