Locul în care plantați roșiile va face o mare diferență. Evitați să plantați roșii în aceste cinci locuri, astfel încât să vă bucurați de plante de roșii mari și gustoase pe tot parcursul verii.

În lumină slabă

Nu plantați roșiile într-un loc umbrit, unde plantele vor crește prost și vor da foarte puține fructe. Pentru cele mai puternice și productive roșii, puneți-le intr-un loc în care să primească cel puțin șase ore de lumină solară directă pe zi.

Dacă nu aveți soare plin în grădină, s-ar putea să scăpați cu mai puțină lumină – să zicem patru sau cinci ore de lumină puternică a soarelui, sfătuiește coventrytelegraph.net.

Plantați răsadurile prea apropiate

Roșiile cresc cel mai bine atunci când sunt plantate la cel puțin 3 metri distanță.

Spațiul mare între plante permite un flux ușor de aer, esențial pentru uscarea rapidă a frunzelor după ploaie sau roua dimineții. Frunzișul care se usucă rapid e mai puțin probabil să cedeze bolilor.

În sol umed

Roșiile pot lua o mulțime de boli fungice și bacteriene în condiții umede. De aceea, trebuie ținute departe de soluri compacte, slab drenate, care favorizează bolile și putrezirea rădăcinilor. Modificați solul pentru a îmbunătăți drenajul sau utilizați recipiente.

În același loc, în fiecare an

Roșiile sunt susceptibile la boli care pot persista în sol multe sezoane. Nu plantați niciodată plante noi de tomate acolo unde au fost roșiile bolnave, anul trecut. Chiar dacă roșiile rămân sănătoase, este bine să schimbați locul recoltei într-o locație nouă la fiecare trei sau patru ani. Rotiți cu plante precum porumb, varză și broccoli, care nu sunt purtătoare de bol similare.

Udare pe deasupra

Când udați tomatele, evitați stropirea frunzelor. În schimb, lăsați ca apa să ajungă la baza plantei cu o baghetă de udare sau un furtun de înmuiere.

Această metodă de udare directă până la rădăcini descurajează apariția unor boli ale frunzelor, în special ale celor care sunt stropite din sol.

Tăiați lăstarii laterali

Uneori, pe tufe pot apărea lăstari și frunze noi chiar în mijlocul sezonului. Acestea ar trebui îndepărtate, căci pot împiedica buna dezvoltare a roșiilor, consumând o bună parte din resursele plantei.

Îndepărtați-le folosind cele mai bune foarfece sau pur și simplu smulgeți-le cu mâna dacă au mai puțin de 2 centimetri lungime. Dacă nu tăiați acești lăstari, vor crește în ramuri de dimensiune completă. În plus, vor lua energie de la restul plantei și vor face ca roșiile să devină mai mici.