Criza economică şi sancţiunile occidentale au lovit puternic anul trecut sectorul turistic al Rusiei, având de suferit în acelaşi timp şi ţările devenite destinaţii preferate de vacanţă ale ruşilor, iar tendinţa se va menţine foarte probabil şi în anul care a început. În Europa, ţările cele mai afectate sunt Finlanda, Germania, Letonia şi Bulgaria. Finlanda, de exemplu, se aşteaptă ca în perioada sărbătorilor de iarnă (care în Rusia se prelungesc până pe 13 ianuarie) numărul turiştilor ruşi să scadă cu un procent cuprins între 20% şi 30%. În plus, pierderile vor fi amplificate şi de faptul că, de obicei, turiştii ruşi cheltuie în medie 120 de euro pe zi, faţă de 80 de euro pe zi în cazul celorlalţi europeni.

Turoperatorii germani se plâng la rândul lor de pierderi importante, mai ales în staţiunile balneare precum Baden-Baden şi în cele de schi din Bavaria. Conform statisticilor acestui land, în luna noiembrie 2014 numărul turiştilor ruşi a scăzut cu 21% faţă de aceeaşi lună din 2013, iar cei care totuşi au venit au cheltuit cu 30% mai puţin. Dar şi destinaţiile exotice foarte apreciate de înstărita clasă de mijloc a Rusiei, precum Dubai ori Thailanda, sunt serios afectate. În cazul Dubaiului, numărul rezervărilor efectuate de cetăţenii ruşi pentru perioada noiembrie – decembrie 2014 a scăzut la mai puţin de jumătate comparativ cu intervalul similar din anul anterior.

Toate aceste date sunt confirmate şi de asociaţia turoperatorilor din Rusia, care estimează că numărul ruşilor care au ales anul trecut să petreacă un sejur în străinătate a scăzut cu procente cuprinse între 25% şi 35%, în funcţie de destinaţie. Singura ţară unde în perioada sărbătorilor de iarnă s-a înregistrat o creştere a numărului turiştilor ruşi (de 10%) este Egiptul, iar acest fapt se datorează preţurilor ce sfidează orice concurenţă. (Sursa: Agerpres)

Te-ar putea interesa și: