Taxe pe sanţ, pe linişte, pe copaci sau pe orarul magazinelor sunt doar câteva dintre dările instituite de primariile din ţară. De fiecare dată, explicația este aceeași: în acest fel se aduc mai mulți bani la buget, informează digi24.ro

În Plopeni, județul Prahova, firmele plătesc o taxă de 200 de lei pentru stabilirea orarului în care își desfășoară activitatea. Dacă își prelungesc programul, firmele trebuie să achite în plus 100 de lei.

În Bacău există şi o taxă pe şanţ, plătită de firmele de construcţii. Potrivit Consiliului Local Bacău, toţi constructorii care realizează lucrări de săpare a şanţurilor trebuie să plătească o taxă de până la 2 lei pe metru pe zi.

În Constanța este percepută o taxă de liniște care poate să ajungă până la 2.000 de lei, în funcție de suprafața pe care o ocupă compania. Banii sunt folosiți pentru plata gardienilor.

În mediul rural, din 2006, se aplică o lege potrivit căreia fiecare proprietar de cal trebuie să plătească 5 lei pentru fiecare cap de animal pe care îl deține. Banii ajung la Autoritatea Hipică Naţională. La Galați, căsătoria înainte de ora 19 se taxează cu 72 de lei, iar după această oră, taxa crește până la 100 de lei. Aceeași taxă se percepe și la Sibiu.

Ȋn Iași, la căsătorie trebuie făcută dovada plantării unui pom sau trebuie plătită „taxă de pom”. Același lucru trebuie să ȋl faci și dacă dorești să ȋți ȋnmatriculezi mașina.

În România, se plăteşte până şi apa de ploaie. În toate localităţile în care există canalizare, pe facturile locuitorilor se regăşte aşa-numita „apă meteorică". Consumul de apă potabilă este de un metru, iar apa meteorică 2,75 metri. Problema este că oamenii trebuie să achite taxa pe apa de ploaie şi atunci cînd nu plouă. Taxa pentru apa de ploaie se calculează în funcţie de suprafaţa casei contribuabilului. În medie, o familie plăteşte în jur de 10 lei lunar.

În București, taxa pentru ape meteorice este cam 25% din consumul de apă rece. Nu există contoar la ploaie, iar apă meteorică se plăteşte lunar. Se contorizează apa rece, care este plătită o dată, se consideră că 75% din apa rece consumată devine apă uzată care este preluată şi trebuie epurată la care se mai adăugă 25% ape meteorice.

În Timișoara, firmele care oferă servicii pirotehnice plătesc anual către autorităţile locale o taxă de 300 lei pentru fiecare minut de spectacol cu artificii. Având în vedere că un spectacol de artificii durează cel puţin 10 minute, o firmă trebuie să vireze către Primărie cel puţin 3.000 lei. Motivaţia unei astfel de taxe este că cetăţenii ar fi deranjaţi de artificii.

Citiţi mai multe exemple pe digi24.ro