Potrivit CNBC, Dimon a subliniat că „economia SUA continuă să crească și atât piața muncii, cât și cheltuielile de consum rămân la un nivel sănătos”.

Dar și-a continuat comentariul, avertizând: ”Tensiunea geopolitică, inflația ridicată, scăderea încrederii consumatorilor, incertitudinea cu privire la cât de mari trebuie să ajungă ratele și efectele acestora asupra lichidității globale, toate combinate cu războiul din Ucraina și efectul său asupra prețurilor globale la energie și la alimente vor avea, probabil, consecințe grave asupra economiei globale, pe viitor.”

Nu există semne că economia SUA intră într-o recesiune

Comentariile sale vin în timp ce investitorii și economiștii încearcă să stabilească acum dacă economia SUA se îndreaptă către o recesiune, iar datele economice recente nu sunt foarte clare, scrie CNBC.

Pentru moment, nu există semne că economia SUA intră într-o recesiune, conform șefului băncii JPMorgan. Dimon spune că piața muncii pare să fie deocamdată pe o bază solidă, numărul job-urilor crescând luna trecută cu peste 300.000.

Cheltuielile de consum par, de asemenea, să crească, deși într-un ritm redus. Cheltuielile în luna mai au crescut cu 0,2%, sub estimarea agenției Reuters, de 0,4%.

Veștile bune se opresc aici

Cu toate acestea, veștile bune se opresc aici, susține el.

Preţurile de consum au crescut cu 9,1% în iunie, aceasta fiind cea mai mare creştere anuală din mai bine de patru decenii, pe fondul costurilor ridicate la benzină, alimente şi chirie, întărind argumentele pentru o nouă majorare cu 0,75 puncte procentuale a ratei dobânzii de către Rezerva Federală, în această lună.

Un factor important este creșterea prețurilor la energie

Un factor important pentru această creștere este creșterea prețurilor la energie. West Texas Intermediate, punctul de referință al petrolului din SUA, a crescut cu peste 28% în 2022, deoarece războiul din Ucraina alimentează îngrijorările cu privire la oferta deja redusă de pe piață.

Toate aceste presiuni inflaționiste au împins Rezerva Federală să înăsprească politica monetară în acest an, mai repede decât anticipau investitorii. Luna trecută, Rezerva Federală a majorat dobânda de referință cu 0,75%, a treia majorare din ultimele luni, iar unii economiști de pe Wall Street se așteaptă ca Fed să majoreze dobânda de referință cu până la un punct, la sfârșitul lunii.

Luna trecută, Dimon îi avertiza pe investitori să se pregătească pentru un „uragan” economic.

El spunea că se aşteaptă ca prețul petrolului să crească până la 150 de dolari, chiar la 175 de dolari pe baril, apreciind că războiul din Ucraina va continua să tulbure piețele de mărfuri din întreaga lume, afectând prețurile petrolului, gazului și grâului.