”Ne-au crescut costurile cu 5% și este foarte mult, deja vorbim de profitul unei firme. Creșterea prețului la carburanți e nejustificată și artificială. Suntem la mâna OMV”, afirmă proprietarul celei mai mari companii de transport rutier de persoane din România, Atlassib Sibiu. Potrivit lui Carabulea, peste 50% din costurile unui transportator sunt cu carburanții. ”Cum e posibil ca benzina să treacă de 6 lei pe litru, când în toată lumea petrolul se ieftinește?”, se întreabă indignat Ilie Carabulea.

Într-adevăr, Reuters scria, luni, că prețul petrolului Brent, din Marea Nordului, pentru livrare în noiembrie, a scăzut cu peste un dolar, la sub 111 dolari pe baril; în primăvară, când benzinarii motivau ridicarea prețurilor la pompa prin faptul ca s-a scumpit petrolul, barilul de țiței era de 130 de dolari. De altfel, de mai bine de o săptămână încoace, graficele care arată cotațiile petrolului sunt, în general, pe o pantă descendentă.

Businessul Atlassib – de 65 milioane de euro în 2010 -, va scădea cu 5-10%, în 2011, crede Ilie Carabulea. ”În primele luni ale anului aveam o creştere între 8 şi 12%, atât la călători, cât şi la sumele încasate, acum – scădem. Mie mi-e foarte clar că situația din economie s-a înrăutățit”, spune omul de afaceri sibian de al cărui nume se leagă un conglomerat de 35 de afaceri – de la comerț, turism, media și agricultură până la termopane, construcții, curierat sau taximetrie –, toate construite în jurul firmei de transport de persoane Atlassib.

Ilie Carabulea s-a plasat, anul trecut, pe locul 28 în TOP 300 Capital cu o avere estimată la 190-200 mil. euro.
Citește și Efectul de turmă: După OMV Petrom, Rompetrol şi Lukoil scumpesc masiv motorina