Imaginile din satelit, care făcuseră posibilă localizarea unei gropi comune în Manhush, au evidențiat acum o alta, în satul Vinohradne, la est de oraș.

Peste 1.000 de civili ar putea fi îngropați în această groapă comună.

„Imaginile din satelit realizate de Planet pe 20 aprilie arată o groapă comună de 45 de metri lungime și 25 de metri lățime. Aici pot fi îngropați cel puțin 1.000 de locuitori ai Mariupolului uciși de fasciștii ruși”, a declarat serviciul de presă al Primăriei din Mariupol, pe Telegram, citat de Euronews.

„Acesta este cel mai mare genocid din Europa de la Holocaust”, a spus primarul din Mariupol, Vadim Boichenko.

O situație umanitară foarte gravă, care justifică vizita oficială în Ucraina a secretarului general al ONU. Antonio Guterres va călători la Kiev pe 28 aprilie, la două zile după întâlnirea sa programată la Moscova cu Vladimir Putin.
Moscova este în continuare „disponibilă pentru un armistițiu, când forțele ucrainene vor ridica steagul alb”.

Încercarea nereușită de a găsi un acord de pace între Rusia și Ucraina

Între timp, încercarea nereușită de a găsi un acord de pace continuă în cancelariile europene. Convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin și președintele Consiliului European Charles Michel nu a contribuit la garantarea unui armistițiu umanitar în estul Ucrainei. Charles Michel i-a cerut liderului de la Kremlin să autorizeze „deschiderea imediată a coridoarelor umanitare din Mariupol și din orașele asediate”.

Moscova a răspuns, declarându-se „întotdeauna disponibilă” pentru „un armistițiu umanitar”, care va începe „când forțele ucrainene vor ridica steagurile albe”. De altfel, Moscova susține că va acorda un armistițiu umanitar doar în cazul predării combinatului siderurgic Azovstal, care reprezintă ultima rezistență rămasă în oraș. Sute de civili și aproximativ 2.000 de luptători ucraineni sunt baricadați în combinatul siderurgic Azovstal, o adevărată fortăreață pe care Vladimir Putin a refuzat oficial să o atace.

Avertismentul lui Volodimir Zelenski: Invazia Ucrainei este doar începutul

Președintele ucrainean a denunțat, în schimb, absența unui armistițiu pentru Paștele Ortodox. Zelenski a tras un semnal de alarmă și asupra obiectivelor expansioniste ale Rusiei, care, după ce a cucerit fâșia de coastă ucraineană, ar putea indica teritorii care aparțin Moldovei, pentru a se conecta la Transnistria pro-rusă. Pentru Rusia, aceasta ar însemna controlul asupra întregii Mări Azov.

Invazia Ucrainei „este doar începutul”, a spus președintele ucrainean.

„Toate țările care, ca și noi, cred în victoria vieții asupra morții, trebuie să lupte alături de noi, trebuie să ne ajute pentru că suntem în prima linie. Și, apoi, cui îi va veni rândul?”, a spus liderul de la Kiev, conform sursei citate.