Cu opt naşteri la mia de locuitori, gigantul economic european are cea mai scăzută rată din lume. Iar rezultatul este o cumplită îmbătrânire a populaţiei. Mai mult de un cetăţean din cinci (20,4%) are peste 65 de ani.
Data aleasă pentru a dezbate deficitul de tineri nu putea fi mai emblematică: la o zi după aniversarea reunificării. Nimeni nu se îndoieşte de faptul că începând din 1990, germanii au obţinut un mare succes ca naţiune, atenuând prăpastia existentă faţă de fostul est. Chiar au preferat politicieni din fosta jumătate comunistă, precum Merkel.
Şi dacă preţul reunificării a fost mare, adevărul este că nu a frânat marşul primei economii europene şi celei de-a patra mondiale: chiar şi pe un continent în criză, finanţele publice sunt echilibrate, balanţa comercială este excedentară, şomajul se situează sub 7% şi până şi creşterea de 1% pare mică numai pentru că în 2011 a fost de 3%.
Atunci de ce este atât de îngrijorătoare lipsa naşterilor în ţara lui Merkel? Pentru că durează de patru decenii, în timp ce în altele este un fenomen mai recent. Portugalia dispune astăzi de o natalitate identică cu cea a Germaniei, însă chiar şi aşa populaţia vârstnică reprezintă 18,2%. Dar mai ales, nu poţi să-ţi menţii statutul de motor al Uniunii Europene atunci când previziunile indică o scădere de 17 milioane de locuitori în jumătate de secol. Franţa doreşte să redevină cea mai populată ţară din Europa Occidentală, statut pierdut din era napoleoniană încoace. Marea Britanie este şi ea angajată în luptă.
Asemeni lui Merkel, universitară devenită guvernant, multe femei germane nu au copii. Datele Destatis, echivalentul INE (Institutul Naţional de Statistică) de la noi, dezvăluie faptul că familiile cu copii reprezintă doar 29% din căminele germane. Statul exercită presiuni asupra primăriilor pentru a crea creşe pentru a încuraja natalitatea, însă răspunsul este minim. Amânarea primului copil este regula. Fostul cancelar, Gerhard Schroeder, abia la cea de-a patra căsătorie s-a decis să adopte doi copii ruşi.
Îmbătrânită, Germania deschide porţile imigraţiei calificate. Cu 9% străini pe teritoriul său, germanii se lasă dominaţi de o societate multiculturală din pragmatism. Dar chiar şi aşa, din cele 800.000 de persoane care s-au instalat în ţară în 2010, 670.000 au plecat. Deoarece alte naţiuni încearcă şi ele să seducă cei mai buni profesionişti.
Lipsa tinerilor ameninţă şi Portugalia. Preşedintele, Cavaco Silva, a atras atenţia asupra problemei în discursul din 5 Octombrie (aniversarea Republcii; n. trad.). Iar aceasta este o criză pe care actuala situaţie economică nu a făcut decât s-o accentueze. Ceea ce arată că recurgerea la emigraţie poate rezolva problemele individuale, însă niciodată pe cele ale ţării, după cum guvernul ar trebui să ştie. Germania face opusul. Şi există portughezi care astfel vor ajuta prima putere europeană să-şi atenueze deficitul … de tineret.
SURSA: RADOR