Antonio Guterres, secretarul general al ONU a declarat că statele trebuie să lucreze împreună pentru a putea opri schimbările climatice. În plus, acesta este de părere că pandemia de coronavirus arată clar faptul că există o lipsă de unitate între state. Potrivit secretarului general al ONU, această lipsă de unitate este fatală.

”Cred că eşecul opririi răspândirii virusului, pentru că nu a avut loc o coordonare internaţional suficientă (…), trebuie să facă ţările să înţeleagă că trebuie să-şi schimbe calea”, a declarat Guterres pentru AFP, înaintea deschiderii Adunării Generale a ONU.

Amenințare la adresa planetei și a vieților noastre

Antonio Guterres a mai declarat că statele trebuie să lucreze împreună împotriva schimbărilor climatice care prezintă o amenințare atât pentru planetă cât și pentru viețile oamenilor. Acesta a mai spus că trebuie adoptate anumite măsuri de transformare în domeniile energiei, transporturilor, agriculturii și industriei.

Secretarul general al ONU este de părere că ”fie suntem uniți, fie suntem pierduți”.

”Ele (statele) trebuie să acţioneze împreună împotriva ameninţării climatice, mult mai gravă decât pandemia în sine. Aceasta este o ameninţare la adresa existenţei planetei şi a vieţilor noastre”, a insistat el în interviuri acordate mai multor membri ai alianţei de presă Covering climate now, al cărei obiectiv este o consolidare a acoperirii problemelor legate de încălzirea globală.

Avertisment dur

Acesta a mai declarat că în viitorii cincci ani, vremea își va face de cap iar furtunile și secetele vor avea un impact dramatic asupra condițiilor de viață a mai multe oameni în lume.

”Este momentul să ne trezim”, a îndemnat el, subliniind că multe lucruri se bazează pe acţiunile pe care le vor întreprinde – sau nu – principalii poluatori, şi anume China, Statele Unite, Uniunea Europeană (UE), Rusia, India şi Japonia.

”Eu nu vreau să revin la o lume în care biodiversitatea este pusă în discuţie, în care energiile fosile au mai multe subvenţii decât energiile regenerabile, o lume în care inegalităţile conduc la societăţi cu o coeziune tot mai scăzută şi creează instabilitate, furie, frustrare”, a mai spus secretarul general al ONU.