Catastrofele naturale din acest an au generat costuri de circa 50 de miliarde de dolari, un sfert faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2008, potrivit estimărilor prezentate marţi de grupul de reasigurare Munich Re, preluate de Reuters.

Cel mai costisitor dezastru natural din 2009 a fost furtuna Klaus, care a afectat nordul Spanei şi sud-vestul Franţei în ianuarie şi a generat costuri de 5,1 miliarde de dolari, din care trei miliarde de dolari pierderi asigurate.

Munich Re, cel mai mare grup de reasigurare din lume după venituri, a arătat într-un raport că, în timp ce costurile catastrofelor naturale din acest an se plasează cu mult sub media de 115 miliarde de dolari pe an a ultimilor 10 ani, trendurile indică o creştere a incidenţei şi violenţei dezastrelor meteorologice.

Pierderile asigurate, respectiv costurile care trebuie suportate de companiile de asigurare şi reasigurare, sunt estimate la circa 22 miliarde dolari, mai puţin de jumătate faţă de valoarea de anul trecut.

1.600 miliarde de dolari din 1980 până în prezent

În ceea ce priveşte pierderile de vieţi omeneşti, Asia este continentul afectat cel mai sever de catastrofe naturale. Munich Re aminteşte de cutremurul care a provocat moartea a 1.200 de persoane în Sumatra şi de cei 1.700 de morţi lăsaţi în urmă de mai multe furtuni care au lovit în acest an Vietnamul şi Taiwanul.

Compania germană a arătat că fenomenele meteorologice extreme au continuat să crească în incidenţă şi intensitate în 2009, trendul indicând pierderi tot mai mari generate de astfel de catastrofe în următorii ani.

Catastrofele naturale provocate de fenomene meteorologice extreme au generat costuri totale de circa 1.600 miliarde de dolari din 1980 până în prezent.

SURSA: Mediafax