Cel mai bogat român conform ultimei ediții a TOP 300 Capital a anunțat la mijlocul săptămânii trecute că African Minerals, compania la care este președinte, va exporta în 2012 nu mai puțin de 10 milioane de tone de minereu de fier din Sierra Leone.

Ca termen de comparație, România are 39 zăcăminte de fier, cu 57 milioane tone rezerve posibil de exploatat, ceea ce înseamnă că Frank Timiș scoate din Sierra Leone într-un singur an echivalentul a 20% din rezervele totale de fier ale României.

Mai mult, Frank Timiș a confirmat faptul că mina din Sierra Leone va produce într-un ritm de 20 de milioane de tone de fier pe an, la un cost de sub 30 de dolari pe tonă, nivel pe care îl va atinge până la finalul acestui an.

African Minerals Limited și Shandong Iron& Steel Group au finalizat tranzacția-investiție de 1,5 miliarde de dolari ce vizează 25% din proiectul Tonkolili derulat de firma controlată de Frank Timiș.

Prima fază a proiectului Tonkolili demarat de Timiș permitea extracția a 15 milioane de tone de fier pe an. Faza a doua a proiectului, la care-i va avea ca parteneri pe chinezi, va permite o producție de 45 de milioane de tone de fier pe an.