Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a retras de pe piaţă mai multe loturi de Pegasys 180 µg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a), contra hepatitei, suspectate a fi contrafăcute.

Ministerul Sănătăţii recomandă pacienţilor care folosesc produsul "Pegasys 180 µg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută’ (peginterferon alfa-2a) în tratamentul curent, în cazul achiziţionării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.

Zeci de cutii cu fiole contrafăcute de Pegasys soluţie injectabilă pentru tratamentul hepatitei B şi C au fost depistate pe piaţa românească, a anunţat joi preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.

"Au fost găsite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apă cu glucoză, în locul soluţiei cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri", a declarat Marius Savu.

Potrivit preşedintelui ANDM, vorbim de un circuit de crimă organizată, bine organizat, este vorba de farmacii care au achiziţionat aceste produse prin aceste circuite.
În vara acestui an, Interpol-ul a anunţat că a confiscat aproximativ zece milioane de doze de medicamente contrafăcute şi potenţial mortale, în valoare de 41 de milioane d dolari, în cadrul unei vaste operaţiuni simultane în 99 de ţări care a vizat site-urile de Internet ce vând medicamente.
Vorbim despre un fenomen scăpat de sub control întrucât cantităţile descoperite prin această operaţiune sunt în creştere cu peste 100% în raport cu operaţiunea precedentă din 2012.

Şi în România, piata medicamentelor contrafacute pare fără leac depăşeşte  100 de milioane de euro pe an, iar cele mai vândute medicamente contrafăcute sunt cele pentru potenţă, antibiotice şi calmante. Produsele provin din China, India, Taiwan sau Pakistan şi ajung la noi prin intermediari din Ucraina şi Republica Moldova.