Dând publicităţii pentru prima dată cifre privind salariile plătite de băncile europene, EBA a informat că în 2011 un număr de 2.436 de bancheri care lucrau în Marea Britanie au câştigat cel puţin un milion de euro. Din numărul total, 1.809 lucrau în investment banking, 85 în retail banking, 182 în administrarea activelor, iar 360 în alte domenii.

Comparativ, în Germania doar 170 de bancheri au câştigat în 2011 un milion de euro, 162 în Franţa, 125 în Spania, 96 în Italia şi doar 36 în Olanda.

‘Aceste rezultate arată că numărul bancherilor care primesc venituri mari este limitat în majoritatea statelor membre, dar este unul semnificativ în unele state’, comentează EBA.

Datele EBA referitoare la raportul dintre salariul fix şi bonusuri arată că în 2011 majoritatea dintre cei mai bine plătiţi bancheri ar fi încălcat limita pe care UE vrea să o impună asupra bonusurilor. EBA a propus o limită de 500.000 de euro pentru salariul fix, iar bonusurile să nu poate fi mai mari decât salariul fix.

Câştigurile mari din sectorul financiar, plătite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezintă un subiect exploziv în Europa fiind acuzate că încurajează asumarea de riscuri mari pe termen scurt şi, de asemenea, că sunt disproporţionat de mari în contextul actual de austeritate. AGERPRES