Iată la ce trebuie să fim atenți!

Prețurile la încălzire au luat-o razna, nu doar în România, ci în toată Europa, iar oamenii nu mai știu ce scheme să facă pentru a plăti mai puțin, dar a avea, totuși, cald în casă.

Specialiștii au dezvăluit care este temperatura ideală la care putem seta centralele termice.

Unul dintre aceștia a explicat pentru The Mirror cum se pot schimba setările centralei, astfel încât să putem economisi astfel sume considerabile la facturile de încălzire.

Oamenii trebuie să se gândească în primul rând la termostate. Expertul citat de tabloidul britanic spune că există trei comenzi ale termostatului la care ar trebui să ne uităm. Mai întâi este termostatul care se află, de obicei, în holul casei. Mulți oameni nu au pornit încă centrala. Majoritatea englezilor își pornesc încălzirea în săptămâna care începe pe 24 octombrie, așa că sfaturile prind bine în această perioadă. În plus, din cauza creșterii costurilor la energie, tot mai mulți oameni sunt reticenți în a da drumul la centrală, în încercarea de a economisi bani.

Centrala setată la 18 grade

”Acel termostat este de obicei în hol. Unul din 5 oameni au setată centrala la 22 de grade. De fapt, ar trebui să fie setată undeva în jurul valorii de 18 grade. Dacă reduceți temperatura, asta va însemna o economie de cel puțin 80 de lire sterline pe an. Acesta este un lucru vital pe care ar trebui să-l facem cu toții”, spune expertul.

În orice cameră pe care nu o folosiți foarte des, acea valvă trebuie închisă

Apoi sunt dispozitivele de control al temperaturii, atașate la fiecare calorifer, acele valve care pot fi rotite în sus și în jos. „Dacă ai un astfel de robinet pe calorifer, trebuie să-l controlezi pentru a ajunge la nivelul potrivit de temperatură. Și, cel mai important, trebuie să-l oprești imediat dacă nu folosești acea cameră. În orice cameră pe care nu o folosiți foarte des, acea valvă trebuie închisă”, explică expertul.

Controlul termostatic al apei ar trebui să fie de aproximativ 60 de grade

Al treilea termostat se află pe centrală și controlează temperatura la care ajunge apa. „Dacă vreți să faceți baie și încălziția apa la o anumită temperatură, dar apoi trebuie să adăugați apă rece, gândiți-vă cum irosiți, de fapt, banii. Încălzirea apei și apoi adăugarea apei nu are sens”, explică ea. De aceea, susține expertul, controlul termostatic al apei ar trebui să fie de aproximativ 60 de grade și nu mai mare. Dacă aveți copii mici în casă, ar trebui să fie chiar mai puțin.