„Au fost multe schimbări în perioada scursă din anul 1989, dar unii au devenit victimele transformării, întrucât au rămas fără locuri de muncă”, a declarat premierul social-democrat Bohuslav Sobotka. Acesta, împreună cu mai mulţi membri ai cabinetului său de centru-stânga, a depus o coroană de flori la monumentul ridicat în memoria participanţilor la manifestaţia studenţească desfăşurată în centrul capitalei Praga, în seara de 17 noiembrie 1989, reprimată brutal de forţele de ordine.

Acea manifestaţie a declanşat demonstraţii de amploare, ce au condus la 'Revoluţia de Catifea', în urma căreia regimul comunist s-a prăbuşit şi disidentul Vaclav Havel avea să devină preşedinte pe 29 decembrie 1989.

Însă tot mai mulţi cehi cred acum că idealurile revoluţiei lor paşnice de atunci, precum apărarea drepturilor omului, au fost eclipsate de problemele economice. 'Mai avem multe de făcut, însă simplul fapt că suntem liberi şi putem schimba guvernul, ceea ce nu era posibil înainte de 1989, este o realizare', a remarcat premierul ceh. El a subliniat totodată că este nevoie de 'un stat în care să nu se fure patrimoniul public, un stat care să respecte demnitatea oamenilor şi care să le asigure toate condiţiile'. În 1989, 'naţiunea a fost unită în dorinţa de libertate şi democraţie', a amintit Sobotka, făcând cu acest prilej un apel la unitate naţională.

Aniversarea a fost marcată la Praga de circa 20 de mitinguri sau manifestaţii. Dintre acestea a ieşit în evidenţă demonstraţia care a reeditat-o pe cea de pe 17 noiembrie 1989. Cei circa 5.000 de participanţi au protestat luni împotriva actualului preşedinte Milos Zeman, acuzat că este prea apropiat de Rusia, el susţinând poziţia Moscovei când Uniunea Europeană a impus acesteia din urmă sancţiuni pentru acţiunile împotriva Ucrainei. În plus, Zeman a minimalizat importanţa protestului studenţesc din anul 1989, pe care l-a calificat 'unul dintre numeroasele proteste din acei ani', atitudine ce i-a atras şi noi critici.

Însă fostul preşedinte ceh Vaclav Klaus a subliniat la această aniversare că 17 noiembrie a fost 'o zi cheie pentru noi şi pentru o întreagă generaţie, atât aici în Cehia, cât şi în Slovacia', el cerând ca acel moment să nu fie uitat şi semnificaţia lui să nu fie schimbată de nimeni.