Termenul se referă la un cadran sau un indicator care oferă o informaţie precum poziţia lunii, data, un punct geografic, distanţa faţă de soare şi altele. Ceasul a fost creat în 1989, special pentru aniversarea de 150 de ani a brandului Patek Philippe

Calibre 89” are 39 de complicaţii, inclusiv data Paştelui, ora Răsăritului, ecuaţii de timp şi multe altele. 1.728 de componente unice arată timpul sideral, iar alte 2.800 arată harta stelară. 

Piesa a fost estimată la între 6,4-9,9 milioane de dolari, iar cea mai bună ofertă doar s-a apropiat de prima sumă (fără comision), astfel încât casa de licitaţii Sotheby’s a preferat să nu vândă ceasul. 

„Calibre 89”, sub acest nume enigmatic se ascunde un calibru extrem în ceea ce priveşte complexitatea şi rafinamentul. Conţinând nu mai puţin de 1.728 componente, două cadrane principale, 24 de arătătoare şi opt punţi, Calibrul 89 al renumitei firme elveţiene este cu siguranţă cel mai complicat ceas realizat vreodată în lunga istorie a companiei. Dar nu (mai) este ceasul cel mai complex din lume! Această titulatură îi revine, din septembrie 2015, piesei Vacheron Constantin Reference 57.260 care are 2.800 de componente și  57 de complicaţii.

Este în acelaşi timp şi cel mai scump ceas modern din lume care nu este ornat cu bijuterii. Pe data de 9 aprilie 1989 un cumpărător anonim a plătit astronomica sumă de 3,2 milioane de dolari pentru primul dintre cele patru calibre 89 fabricate, un model care a intrat deja în istoria orologeriei mondiale.

Citește și: Vacheron Constantin, 260 de ani măsurați cu stil