Ceaiul nu poate anula dezavantajele unui stil de viață nesănătos și nici nu poate înlocui medicamentele prescrise de medic pentru o anumită afecțiune. Dar, cu siguranță, este o modalitate bună de a stimula sănătatea. Iată câteva beneficii ale consumului de ceai, potrivit Prevention.com.

Ne ajută să avem o inimă sănătoasă

Alături de exerciții fizice și dietă, ceaiul poate ajuta să vă mențineți inima puternică. Un studiu britanic a descoperit, recent, că două sau mai multe căni de ceai negru, pe zi, au fost asociate cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, accident vascular cerebral și boli cardiace ischemice.

Flavonoidele din ceaiul verde și negru au fost asociate cu sănătatea inimii. Un posibil motiv: cercetările sugerează că aceste substanțe ajută la îmbunătățirea sănătății și a funcției stratului interior al vaselor de sânge, susținând fluxul sanguin adecvat în tot organismul și ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

Compușii din ceai pot ajuta, de asemenea, la scăderea LDL și a colesterolului total, ajutând la reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.

Combate inflamația

Inflamația cronică este legată de numeroase boli, inclusiv boli autoimune, cancer și demență. Ceaiul poate fi o parte a planului de luptă. Ceaiul verde este plin de compuși antiinflamatori, inclusiv o catechină deosebit de puternică, numită EGCG, care poate proteja împotriva daunelor celulare.

Vindecă răceala sau gripa

Nu trebuie să studiezi biochimia pentru a ști că ceaiul te poate ajuta să te simți mai bine când ești răcit și ai dureri în gât. Pentru început, lichidul fierbinte ajută la calmarea gâtului și la eliminarea congestiei. Una dintre cele mai importante funcții de vindecare poate fi aceea că te menține hidratat.

Este bun pentru creier

Cofeina din ceaiul negru poate crește concentrarea și nivelul de energie. Deoarece ceaiul are cofeină și L-teanina, un compus care ajută corpul să regleze neurotransmițătorii calmanți, ceaiul negru vă poate oferi un impuls mai echilibrat.

Aliat în lupta cu kilogramele?

În loc să dați o grămadă de bani pe pastile de slăbit sau tot felul de programe de exerciții fizice, încercați măcar pentru o lună ceaiul verde pentru gestionarea greutății.

Consumul de ceai verde și extracte de ceai verde ajută la reducerea greutății corporale, în principal a grăsimii corporale, prin creșterea termogenezei postprandiale și a oxidării grăsimilor, arată un nou studiu.

Potrivit Healthline, ceaiul verde „poate fi extrem de eficient în reducerea grăsimii abdominale periculoase”.

Deci, pe lângă toate celelalte beneficii pentru sănătate, o cană de ceai verde poate ajuta și la controlul greutății.

https://www.youtube.com/watch?v=8jz_oyFn1nA

Scade riscul de cancer

Tot mai multe studii sugerează că un consum regulat de ceai verde poate ajuta la prevenirea cancerului. S-a observat că femeile care au băut ceai verde au avut un risc cu 20 până la 30% mai mic de a face cancer de sân.

Un alt studiu a constatat că bărbații care au băut ceai verde au un risc cu 48% mai mic de a suferi de cancer de prostată. Antioxidanții din ceaiul verde au un rol uriaș, susțin specialiștii.

Ceaiul Negru

Acest ceai popular poate varia ca aromă, de la nucă și picant la fructat; soiurile populare includ Darjeeling și Earl Grey.

Unele studii sugerează că ceaiul negru poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, combaterea cancerului de colon și la inhibarea creșterii bacteriilor responsabile de apariția cariilor.

Ceaiul Oolong

Aflat undeva între ceaiul negru și cel verde ca aromă, culoare și niveluri de antioxidanți, ceaiul oolong are o aromă de fructe sau de flori. S-a demonstrat că mai multe căni de ea pe zi ajută la ameliorarea mâncărimii pielii cauzate de dermatita atopică.

Ceaiul verde

Bogat într-un polifenol numit EGCG, ceaiul verde poate fi cel mai cercetat tip de ceai, studiile sugerând că poate ajuta la prevenirea a numeroase tipuri de cancer, scăderea colesterolului, reducerea inflamației și la creșterea imunității.

Ceaiul verde poate îmbunătăți unii dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Mai exact, un studiu publicat în The Journal of Nutrition a descoperit că persoanele care consumă frecvent ceai verde au un risc cu până la 31% mai scăzut de boli cardiovasculare.

Un alt studiu a descoperit că „băutorii moderați de ceai au o progresie mai lentă a calciului din arterele coronare și un risc redus de evenimente cardiovasculare”.

Ceaiul alb

Acest ceai are o aromă foarte delicată. Deoarece este cel mai puțin procesat, ceaiul alb poate conține cei mai mulți antioxidanți.

Unele dovezi sugerează chiar că poate inhiba creșterea celulelor canceroase și poate ucide bacteriile care provoacă pneumonia și cariile.