În urmă cu mulți ani, s-a crezut că tot sângele este la fel. Între timp, însă, s-a descoperit că există diferite tipuri de sânge, numite grupe de sânge. Există două antigene majore (A și B) și mai există un antigen foarte important, denumit factorul Rh.

Fiecare grupă de sânge are o combinație de zaharuri și proteine, numite antigene, care se găsesc în exteriorul celulelor roșii din sânge. Există mai mult de 300 antigene, deci există un potențial de variații și combinații între diferite persoane. Oamenii pot fi clasificați în grupele A, B, AB sau O, pe baza cărora zaharurile acoperă celulele roșii din sânge.

De asemenea, suntem clasificați ca pozitivi sau negativi, dacă celulele noastre sanguine poartă o proteină numită antigen Rhesus D (RhD). Aceste două sisteme de grup sanguin (ABO și Rh) ne oferă cele opt tipuri principale de sânge: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB-, AB+.

Sistemele ABO și Rh determină opt grupe sanguine: A Rh pozitiv (A+); A Rh negativ (A-); B Rh pozitiv (B+); B Rh negativ (B-); AB Rh pozitiv (AB+); AB Rh negativ (AB-); O Rh pozitiv (0+) și O Rh negativ (0-)

Riscul la care se expun cei care au această grupă

Dacă o persoană are sânge din grupa A, asta înseamnă că poate primi o transfuzie fie de la un donator din grupa A, fie de la un donator din grupa O. Ea nu ar trebui să primească sânge din grupa B sau AB, deoarece are anticorpi naturali (proteine ​​formate ca parte a răspunsului imun) care vor provoca probabil reacție gravă, dacă nu chiar fatală.

Persoanele cu grupa O pot dona sânge oricui, pentru că sângele lor nu conține antigene, de aceea sunt numite și „donatori universali”.

Tipurile de sânge ABO apar mai frecvent în cazul unor afecțiuni medicale. De exemplu, ulcerele de stomac sunt mai frecvente la cei cu grupa de sânge O, dar și boala caracterizată prin cancerul de stomac este mai frecvent la cei cu grupa de sânge A.

Sistemul imunitar al celor care dețin această grupă de sânge este foarte puternic

În plus, s-a aflat că grupa sanguină O este cel mai des întâlnită la nivel mondial. Sistemul imunitar al celor care dețin grupa 0 este foarte puternic și capabil să lupte contra bolilor. Persoanele care dețin această grupă sanguină trăiesc mai mult decât cele cu alte grupe de sânge.

Grupa sanguină A este caracterizată printr-un sistem imunitar puternic, parcă specializat să lupte împotriva bacteriilor și a bolilor pe care acestea le pot provoca: abces, otită, tuberculoză și chiar E. coli.

Grupa sanguină B a împrumutat caracteristici de la 0 și A. Dintre toate grupele, aceasta este cea mai rezistentă la infecții. De asemenea, persoanele care au grupa B se pot lăuda cu un sistem digestiv puternic, lucru care îi ajută să mănânce fără prea mari rețineri orice își doresc.

Grupa sanguină AB este cea mai rară grupă de sânge. A împrumutat caracteristici de la grupele A și B. Din păcate, asta înseamnă că multe dintre sensibilitățile acestor grupe se regăsesc și la cei cu AB. Sistemul lor imunitar are multe puncte slabe: