Dacă la început s-a crezut că tot sângele este la fel, acum se știe că există diferite tipuri de sânge, pe care specialiștii le-au definit drept grupe sanguine. De asemenea, acum se cunoaște știe că o transfuzie făcută cu o grupă de sânge diferită poate fi letală. Prin urmare, cunoașterea grupei sanguine a donatorilor și a primitorilor este de o importanță crucială.

Cercetări recente asupra grupelor sanguine sugerează că acestea pot conta mai mult decât credem, atunci când evaluăm riscul pentru anumite afecțiuni de sănătate, în special al bolilor de inimă. Aceste diferențe invizibile pentru noi pot oferi unor oameni un avantaj în a evita problemele cardiovasculare, în timp ce alții pot supuși unor riscuri mai mari, scrie Cnet.

Așa cum aproape oricine știe, fiecare grupă de sânge are o combinație de zaharuri și proteine, numite antigene, care se găsesc în exteriorul celulelor roșii din sânge. Există mai mult de 300 antigene, deci există un potențial de variații și combinații între diferite persoane. Oamenii pot fi clasificați în grupele A, B, AB sau O, pe baza cărora zaharurile acoperă celulele roșii din sânge.

De asemenea, suntem clasificați ca ”pozitivi sau negativi”, dacă celulele noastre sanguine poartă o proteină numită antigen Rhesus D (RhD). Aceste două sisteme de grup sanguin (ABO și Rh) ne oferă cele opt tipuri principale de sânge: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB-, AB+.

Sângele nostru nu poate ține pasul cu diferitele amenințări biologice sau virale

De notorietate este și faptul că persoanele cu grupa O pot dona sânge oricui, pentru că sângele lor nu conține antigene, de aceea sunt numite și „donatori universali”.

Dar unele studii au arătat că persoanele cu o anumită grupă de sânge sunt mai expuse riscului de a face anummite boli. Astfel, potrivit dr. Douglas Guggenheim, hematolog la Penn Medicine, persoanele cu sânge de tip O se pot îmbolnăvi de holeră, în timp ce persoanele cu sânge de tip A sau B pot avea mai multe șanse de a suferi de probleme de coagulare a sângelui.

El spune că, deși sângele nostru nu poate ține pasul cu diferitele amenințări biologice sau virale care apar în timp real, poate reflecta ceea ce s-a întâmplat în trecut.

Persoanele cu grupă de sânge de tip A, tip B sau AB au mai multe șanse de a face un atac de cord sau a avea insuficiență cardiacă

Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), persoanele cu grupa de sânge de tip A, tip B sau AB au mai multe șanse decât persoanele cu grupa de sânge O de a suferi un atac de cord sau de a avea insuficiență cardiacă.

Cu 51% mai multe șanse de a face tromboză venoasă profundă

În timp ce riscul crescut este mic (cei cu grupă de sânge A sau B au avut un risc combinat cu 8% mai mare de atac de cord și un risc crescut de insuficiență cardiacă cu 10%, conform unui studiu amplu), diferența dintre ratele de coagulare a sângelui este mult mai mare, conform AHA.

Persoanele din același studiu, cu grupă de sânge A și B, au avut cu 51% mai multe șanse de a face tromboză venoasă profundă și cu 47% mai multe șanse de a suferi o embolie pulmonară, tulburări severe de coagulare a sângelui care pot crește și riscul de insuficiență cardiacă.

Potrivit lui Guggenheim, unul din motive ar putea avea de-a face cu inflamația care se produce în organismul persoanelor cu grupă sanguină A, tip B sau tAB. Proteinele prezente în sângele de tip A și tip B pot provoca mai multă „blocare” sau „îngroșare” a venelor și arterelor, ceea ce duce la un risc crescut de coagulare și boli de inimă.

Cei cu grupa sanguină O pot fi expuși riscului de a face hemoragii

De asemenea, Guggenheim crede că acest lucru poate explica și scăderea (neconcludentă deocamdată) a riscului de COVID-19 sever la persoanele cu sânge de tip O. COVID-19 sever cauzează adesea probleme cardiace, de coagulare a sângelui și alte probleme cardiovasculare.

Dacă persoanele cu grupa sanguină O se bucură de un risc ușor mai mic de boli de inimă și coagulare a sângelui, ele pot fi mai susceptibile la hemoragii. Acest lucru poate fi valabil mai ales după naștere, potrivit unui studiu privind pierderea de sânge postpartum, care a constatat un risc crescut la femeile cu această grupă de sânge.