„Am continuat descoperirea unor locuri fascinante în periplul nostru ardelenesc. Prima oprire, după o scurtă ședere la Sibiu, un oraș care nu mai are nevoie de prezentare, a fost rapidă, am ajuns într-o oră la cea mai mare Biserică fortificată din Transilvania, la Biertan. Un monument al civilizației săsești.

Ansamblul te lasă cu gura căscată, dar rămâi cu un gust amar pentru că nici aici nu se găsește interes pentru conservarea și restaurarea monumentului arhitectonic. Fost sediu al Scaunului Episcopal Evanghelic, construită în sec XV, Biserica fortificată are câteva comori: cel mai vechi altar pictat și o ușă cu un mecanism extrem de complicat de închidere, premiată la Expoziția Mondială din 1900. Este bine păstrată, dar se simte lipsa banilor.

În plus, ai ocazia să iei o lecție de simț civic. Într-un colț este o clădire cu aspect de închisoare. acolo erau ținuți, timp de două săptămâni, soții care doreau să se despartă. Aveau la dispoziție doar o strachină, o cană, o lingură și o furculiță. Ca să reînvețe să trăiască împreună.

Peisajul este superb, iar vara cred că te lasă cu gura căscată.

După acest mic duș cultural, ne-am refugiat în Castelul Bethlen Haller, proprietatea familiei Necșulescu, Podgoria Jidvei. Un exemplu de ceea ce poate face inițiativa privată. O bijuterie refăcută, restaurată, cu căldură și dragoste pentru Istorie.  Mai ales că se poate participa la o degustare de vinuri Jidvei, plus mâncărica adecvată. Intrat de curând în circuitul turistic este un loc pentru care merită să vă deplasați.

Mai ales dacă aveți fete care vor să trăiască visul unei prințese… Castelul Bethlen este un bun început. Nouă ne-a ieșit cu toate trei și credeți-mă că nu sunt ușor de mulțumit,” scrie jurnalistul Dan Andronic, pe contul său de Facebook.