Rezultatele operaţionale au fost bune, însă cifrele au fost influenţate negativ de înregistrarea cheltuielilor foarte mari pentru unele litigii, a declarat directorul general al băncii, Jamie Dimon, citat de Financial Times.
Banca a înregistrat în trimestrul al treilea o pierdere de 380 de milioane de dolari, de la un profit de 5,7 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut. Veniturile au scăzut de la 25,9 miliarde de dolari la 23,9 miliarde de dolari în intervalul analizat.
JPMorgan a anunţat pentru prima dată valoarea rezervelor constituite pentru litigii, de 23 de miliarde de dolari. Pe lângă această sumă, banca estimează pierderi suplimentare "rezonabile" de încă 6,8 miliarde de dolari.
Instituţia de credit negociază cu autorităţile americane, inclusiv Departamentul de Justiţie, pentru a scăpa printr-un acord amiabil de acuzaţiile că nu a procedat corect la vânzarea de instrumente financiare legate de piaţa imobiliară.
În timpul negocierilor a fost discutată o amendă record de 11 miliarde de dolari.
Acuzaţiile autorităţilor vizează în principal băncile Bear Stearns şi Washington Mutual, preluate de JPMorgan în timpul crizei la cererea statului american. Dimon a afirmat că JPMorgan încearcă să obţină termeni mai favorabili într-o înţelegere cu autorităţile, în care să fie recunoscute circumstanţele extraordinare legate de achiziţia celor două bănci.
Oficialii americani au cerut JPMorgan să preia Bear Stearns şi Washington Mutual pentru a evita colapsul acestor bănci şi impactul negativ puternic asupra sistemului financiar.
JPMorgan a înregistrat anul trecut profit record, pentru al treilea an consecutiv, de 21,3 miliarde de dolari. SURSA: mediafax.ro