Avertismentul dur din partea unui cunoscut medic! Tulpina Omicron va ajunge și în România

Într-o declarație la Antena 3, medicul Adrian Marinescu a spus că este bine să prevenim posibilele cazuri de infectare cu tulpina Omicron, însă momentan totul este o ipoteză. Referitor la cazurile anunțate până acum, medicul spune că acestea sunt izolate și că nu este vorba despre o transmitere comunitară.

”Nu cred că vor fi diferențe și eu cred că deocamdată, sigur că este bine să prevenim, și luăm în calcul că această variantă virală ar putea chiar să dea infecții în viitor, dar deocamdată e o ipoteză. Avem cazuri izolate și oriunde ne-am uita în lume, și mai ales în Europa, nu vorbim de transmitere comunitară.

Eu cred că trebuie să fim prudenți, categoric, dar nu înseamnă că va schimba mult datele problemei pentru aceste sărbători de iarnă, în România cel puțin”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

Varianta Omicron va ajunge și în România

Tulpina Omicron a provocat panică la nivel mondial, unele țări din Europa deja anunțând câteva cazuri de infectare. Pe acest fond, medicul Adrian Marinescu a declarat că această variantă va ajunge și în România.

”Acum se pune problema dacă vor fi cazuri izolate și vor fi, în general, cazuri pe import sau va fi o transmitere comunitară. Vă aduc aminte că de-a lungul pandemiei au fost destul de multe variante virale care nu au rămas sau care au rămas fără răsunet, chiar din Africa de Sud.

Au fost variante chiar mai agresive decât ce vorbim acum, deci e foarte important nu dacă vor fi cazuri izolate pe care trebuie să le identificăm prin secvențiere, va conta foarte mult dacă vom avea transmitere comunitară. Să sperăm că nu ajungem acolo, deși riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite ușor”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

De asemenea, medicul a spus că, având în vedere noua variantă, vaccinarea cu a treia doză va fi și mai recomandată de acum înainte.

Cine este pacientul de la care a pornit tulpina Omicron?

Oamenii de știință care se ocupă cu cercetarea acestei tulpini sunt convinși de faptul că mutațiile variantei Omicron au apărut la un pacient infectat cu HIV. De asemenea, aceștia au reiterat că este mult mai probabil ca virusul să sufere diverse mutații în locuri în care rata de vaccinare este scăzută, așa cum este Africa de Sud.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre acest aspect spunând că rata de vaccinare în cele opt țări africane izolate variază de la 5,6% (Malawi) la 37% (Botswana).

De asemenea, în cursul zilei de luni, OMS a lansat un nou apel la respectarea măsurilor de prevenție și pentru o distribuire echitabilă a vaccinurilor, în timp ce directorul general al Organizației, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ”apariția variantei Omicron ne amintește că, deși mulți dintre noi credeam că am terminat cu pandemia, pandemia n-a terminat cu noi. Suntem captivi într-un ciclu în care panica și neglijența se succed. Progrese obținute foarte greu se pierd într-o clipă”.