Într-o postare pe pagina personală de Facebook, epidemiologul Octavian Jurma le dă românilor cea mai bună veste despre pandemia de coronavirus de până acum. Mai exact, acesta susține că majoritatea judeţelor din țară vor fi sub 3 la mie înainte de sărbători, dacă trendul actual se menţine constant şi dacă se respectă restricţiile.

Pe de altă parte, epidemiologul susține că măsurile luate sunt decisive în cazul incidenței și la fel de importantă este și vaccinarea, care poate accelera ieșirea din valul 4 al pandemiei. Alături de informațiile sale, Octavian Jurma a adăugat și un tabel prin care prezintă incidența pe județe.

”Majoritatea judeţelor vor fi sub 3 la mie înainte de sărbători dacă trendul actual se menţine constant. Vă atrag atenţia că prognoza în această perioadă este puternic influenţată de măsurile luate şi conformarea populaţiei cu acestea. Dintre acestea, vaccinarea este cel mai important factor care poate accelera ieşirea din valul valul 4-Delta, alături de conformarea cu măsurile existente”, a scris epidemiologul pe Facebook.

Cel mai afectat județ din România. Va avea o incidență de peste 9 la mie

Un exemplu negativ dat de medic îl reprezintă judeţul Sibiu, care, potrivit estimărilor sale ar fi singurul care în 28 decembrie ar avea incidenţă de peste 9 la mie. Explicația medicului este aceea că judeţul este în creştere masivă în ultima perioadă, cel mai probabil din cauza cazurilor anterioare când s-a subestimat incidenţa. Tot în 28 decembrie, judeţele Argeş, Bihor şi Vâlcea vor avea peste 3 la mie incidenţă.

Postarea epidemiologului a fost luată cu asalt de internauți, iar Octavian Jurma a răspuns la o parte din întrebări, referitoare la evoluția pandemiei din județul Sibiu.

”Nu sunt sigur că nu sunt alocările din urmă de vina. Sunt nişte evoluţii foarte dubioase la nivel de judeţ”, afirmă epidemiologul, care, într-un alt comentariu adaugă: ”Sibiu e un outlier clar, dar pot fi alocări din urmă când probabil s-a subestimat masiv incidenşa”.

În ceea ce privește situația învățământului din România, epidemiologul este de părere că deschiderea școlilor fără respectarea măsurilor impuse de autorități poate genera un număr constant de cazuri.

”Deschiderea şcolilor în format fizic la o incidenţă mare (peste 3 la mie), lipsa de conformare cu măsurile de limitare a pandemiei, relaxarea prematură, haosul politic toate pot să producă platouri (număr constant de cazuri) înalte”, a mai adăugat epidemiologul.