“Am început prin reglementarea maşinilor şi camionetelor, iar rezultatele au apărut: emisiile au fost reduse, poluarea atmosferică din oraşe este în scădere, iar consumatorii îşi pot achiziţiona acum maşini bazate pe tehnologii inovatoare şi mai economice din punct de vedere al carburantului”, a explicat într-un comunicat comisarul european însărcinat cu schimbările climatice, Connie Hedegaard.

“Este motivul pentru care ne concentrăm acum eforturile asupra camioanelor şi autobuzelor”, a adăugat ea, explicând că noile măsuri vor “permite reducerea emisiilor de CO2 ale acestor vehicule, ajutarea operatorilor din sector să economisească bani, vizând de asemenea o Uniune Europeană mai puţin dependentă de importurile de petrol”.

Un instrument de simulare digital, VECTO, a fost pus la punct pentru a măsura emisiile de CO2 ale vehiculelor noi. Comisia intenţionează să prezinte anul viitor propuneri legislative care să impună certificarea, declararea şi controlarea emisiilor de CO2 ale autovehiculelor utilitare grele noi. Propunerea va fi formulată de noul executiv ce va fi desemnat în urma alegerilor europarlamentare programate în câteva zile.

“Este o primă etapă esenţială spre reducerea emisiilor, dat fiind că a fost dificil până în prezent să comparăm autovehiculele utilitare grele, în principal din cauza marii varietăţi de modele şi de mărimi de camioane disponibile”, a subliniat Comisia.

Agerpres