Persoanele care intenționează să intre în Canada pe calea aerului  trebuie să obțină în prealabil o Autorizație electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA). Autorizația electronică de călătorie (eTA) reprezintă o cerință obligatorie pentru toți cetățenii străini exonerați de obligativitatea deținerii vizei, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizația electronică de călătorie  (eTA) are o valabilitate de 5 ani  (sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului). Obținerea autorizației electronice de călătorie se va putea realiza doar online, accesândwww.Canada.ca/eTA-Romania. Data și ora exactă la care autorizația electronică de călătorie (eTA) va fi accesibilă cetățenilor români vor fi comunicate în timp util, ulterior transmiterii acestor informații de către autoritățile canadiene.

Menționăm că pentru obținerea autorizației electronice de călătorie și, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetățenii români trebuie să fie în posesia unui pașaport valabil, indiferent de tipul acestuia  (pașaport simplu electronic, pașaport simplu, pașaport simplu temporar, pașaport diplomatic și pașaport de serviciu).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă ca în măsura în care este posibil să obțineți eTA înainte de a vă rezerva biletul de avion!
Înainte de a iniția completarea cererii pentru obținerea eTA, asigurați-vă că dețineți:
•    Un pașaport valabil;
•    Un card bancar de credit sau de debit: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES Visa Debit, JCB, Interac, inlcusiv carduri preplătite (pre-paid). Taxa pentru eliberarea eTA este de 7 dolari canadieni;
•    O adresă de e-mail valabilă.

eTA nu garantează intrarea în Canada. Daca există îndoieli cu privire la scopul călătoriei, vi se poate refuza intrarea în Canada, sau chiar îmbarcarea pe cursele aeriene spre Canada. Trebuie să convingeţi ofiţerul de poliție de frontieră că îndepliniți toate condițiile pentru intrarea în Canada 

 

Respectați regimul de ședere în Canada și nu modificați scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică ar putea fi anulată!

Cu toate acestea, dacă există motive neprevăzute care fac necesară o ședere mai îndelungată decât cea inițial planificată, contactați imediat autoritățile canadiene și aplicați pentru extinderea perioadei de ședere,  cât încă aveți un statut legal în Canada.

Ce spune ambasada 

Începând cu 1 decembrie 2017, cetățenii români nu mai au nevoie de viză pentru a călători în Canada pe perioade scurte (în general, de până la șase luni consecutive) pentru vizitarea familiei și a prietenilor, turism sau prospectarea oportunităților de afaceri. Cu toate acestea, asemeni altor cetățeni scutiți de viză, aceștia vor avea nevoie de o Autorizație de călătorie electronică (eTA) pentru a călători în Canada pe calea aerului.

Ca parte a strategiei Canadei privind managementul frontierelor, Canada Border Services Agency (CBSA) folosește ofițeri de legătură (Liaison Officers) care colaborează cu guverne străine și oficiali ai companiilor aeriene pentru a reduce  riscul de migrație ilegală, cât și pentru a facilita fluxul legal de călători.

Oficialii CBSA monitorizează activitatea companiilor aeriene și oferă consultanță acestora în efortul de a se asigura că toți călătorii posedă documente de călătorie adecvate pentru a călători în Canada în conformitate cu Immigration and Refugee Protection Act (IRPA). Pasagerii cărora le-a fost refuzată îmbarcarea pot fi direcționați către cel mai apropiat birou de migrare al unei ambasade canadiene pentru a obține documentația de călătorie adecvată.

Ce trebuie să ştii odată ajuns acolo

Sistemul medical
Canada nu suportă cheltuielile privind serviciile de spitalizare şi cele medicale, care sunt foarte costisitoare. Se impune încheierea unor asigurări medicale şi de călătorie în România, înaintea efectuării deplasării în Canada. De aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Canada să încheie poliţe de asigurare de călătorie care includ şi acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces.
Recomandăm ca aceste poliţe de asigurare să acopere întreaga durată a călătoriei, din ziua plecării din România până în ziua întoarcerii.

 

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului public

Viteza este limitată la 100 km/oră pe autostradă, iar în oraşe între 50 şi 80 km/oră. Depăşirea vitezei legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi substanţiale şi penalizări sub formă de puncte.Întrucât în Canada fiecare provincie şi teritoriu are reguli şi norme proprii de circulaţie şi de emitere a permiselor de conducere, detalii specifice în funcţie de provincie se pot afla la departamentele de informaţii: https://www.tc.gc.ca/eng/regions-road.htm.

Reglementări vamale

Importul în Canada al următoarelor mărfuri poate fi reglementat, controlat (necesitând un permis special) sau interzis, după caz: arme de foc sau alte arme (articole pirotehnice); droguri; produse provenind de la specii pe cale de dispariţie (fildeş, corali, produse din piele de reptilă); bunuri culturale (antichităţi, obiecte culturale). Suma limită în valută care poate fi introdusă şi scoasă din Canada este de 10.000 dolari canadieni de persoană.

Limitele cantitative pentru anumite produse care se introduc în Canada sunt: 1.14 litri băuturi spirtoase; 1.5 litri vin; 8.5 l bere; maximum 200 ţigări; 50 de trabucuri; 200 grame de tutun fabricat. Pentru cantităţile ce depăşesc aceste limite este necesară autorizaţie specială. Cantităţile sunt stabilite de fiecare provincie sau teritoriu. Evitarea transportului de produse alimentare de origine animală şi vegetală este necesară. Pentru cadouri ce depăşesc suma de 60 dolari canadieni se aplică taxe vamale.

Informaţii suplimentare privind regimul vamal aplicat de Canada pot fi obţinute de la Agenţia Canadiană de Inspectare a Alimentelor (www.inspection.gc.ca) sau Agenţia Serviciilor Frontaliere (https://www.cbsa-asfc.gc.ca/).

Regimul medicamentelor

Medicamentele pentru uz personal trebuie sa fie introduse în ambalajul original, iar posesorul trebuie să deţină o reţetă, o copie a acesteia sau o scrisoare din partea medicului care a prescris reţeta.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie care intră pe teritoriul canadian pot fi supuse unei perioade de carantină. Detalii despre regimul animalelor de companie pot fi obţinute de la Agenţia Serviciilor Frontaliere a Canadei (https://www.cbsa-asfc.gc.ca/).