Pe internet și nu numai, putem găsi zeci de soluții „magice” privind prevenirea și stoparea căderii părului. Dar, susțin specialiștii, o dietă echilibrată și odihna rămân factorii-cheie pentru a preveni căderea părului, potrivit Vogue.

Creșterea părului este un semn extern al sănătății interne și al geneticii corpului. Deși este imposibil să schimbăm factori precum vârsta și ereditatea, aportul alimentar este un lucru asupra căruia trebuie să avem control, spune Dr. Siddhant Bhargava, nutriționist, co-fondator al-Food Darzee. O alimentație sănătoasă trebuie să fie o combinație bună de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.

„Colagenul este un element indispensabil al părului sănătos. Oferă proteinele și aminoacizii necesari pentru a produce keratina, proteina care construiește părul. Ouăle sunt o sursă excepțională de proteine ​​și biotină, cei doi nutrienți care încurajează sănătatea părului. Consumul de pește este, de asemenea, asociat cu creșterea părului”, explică dr. Bhargava. Vegetarienii pot include în dieta lor semințe, nuci, avocado, fasole și soia.

Deficitul de fier la femeile aflate la premenopauză este una dintre cauzele principale ale căderii părului. Un alt nutrient important, dar subestimat atunci când vine vorba de căderea părului, este vitamina D.

„În absența sa, părul poate deveni fragil sau poate să nu mai crească”, spune dr. Bhargava.

Sfatul dermatologului

Dermatologul Geetika Mittal Gupta, fondatorul ISAAC, consideră că puțină disciplină este foarte importantă pentru a preveni această problemă, arătând ce putem face pentru a stopa pierderea podoabei capilare.

”Nu periați părul când este ud. Părul este în cea mai slabă formă când este ud, iar asta crește șansele de cădere. De asemenea, evitați să periați părul prea des. Este important să folosiți instrumentul potrivit pentru a vă descurca părul, cum ar fi un pieptene din lemn cu dinți largi. Astfel, evitați ruprea firelor de păr”, afirmă ea.

La fel de importantă este și folosirea șamponului, care trebuie să fie unul ușor, precum și menținerea scalpului curat pentru a reduce riscul de mătreață și infecții care duc la căderea sau ruperea părului.

Un alt obicei zilnic util este folosirea fețelor de pernă din mătase.

„Mătasea poate ajuta părul să rețină umezeala din produse și uleiuri naturale. În plus, nu trebuie să țineți părul prea strâns pe spate, ci alegeți să-l lăsați cât mai mult liber”, adaugă Geetika Mittal Gupta.

În ceea ce privește stilul de viață, dermatologul recomandă în mod special hidratarea organismului, reducerea consumului de băuturi alcoolice și renunțarea la fumat.

Alegerea produselor care ni se potrivesc

Pentru hairstyliști, cel mai important este alegerea corectă a produselor care se potrivesc tipului de păr. Există o mulțime de șampoane și balsamuri, dar important este să le alegem pe cele potrivite scalpului și tipului de păr.

”Masați scalpul în mod constant. Nu ajută doar la creșterea părului, dar poate ușura orice acumulare de tensiune”, spune hairstylist-ul Veena Ramamurthy.