'Culturile însămânţate în toamnă arată bine până în prezent, chiar dacă în unele judeţe precum Mehedinţi, Gorj, Olt, Dolj sau Teleorman sunt anumite zone unde culturile, în special orzul, au fost distruse din cauza ploilor abundente, dar nu avem o suprafaţă care să ne îngrijoreze', a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu..

'An de an, din cauza îngheţului, ploilor sau secetei avem pierderi pe circa 80.000 – 100.000 hectare, însă, din estimările actuale, suprafeţele agricole distruse de precipitaţiile din această perioadă sunt mai mici decât media înregistrată anual în România. După ce se se va retrage apa de pe terenurile inundate vom putea face evaluări exacte în privinţa suprafeţelor calamitate', a mai spus Botănoiu.

Acesta a subliniat că, săptămâna viitoare, Ministerul Agriculturii va finaliza centralizarea datelor privind serele şi solariile distruse din cauza grindinei, după care se va stabili valoarea ajutoarelor acordate, printr-o schemă de minimis, producătorilor afectaţi.

În ceea ce priveşte culturile agricole de primăvară, oficialul MADR a menţionat că au răsărit pe 85% din suprafaţa însămânţată, pe 10% fiind răsărite parţial, iar pe 5% din suprafaţă culturile agricole nu au răsărit.

'Porumbul a răsărit pe o suprafaţă de 80% dintr-un total de 2,38 milioane de hectare însămânţate în primăvară, floarea soarelui pe 96% din 983.987 hectare însămânţate cu această cultură, iar la sfeclă de zahăr avem răsărită 97% dintr-o suprafaţă de 36.184 hectare. De asemenea, legumele în câmp au răsărit 93% din 179.997 hectare şi cartofii pe 88%, dintr-o suprafaţă de 193.233 ha. Dacă facem o medie la principalele culturi însămânţate în această primăvara avem o medie de peste 85%', a adăugat Daniel Botănoiu.

Pentru primăvară lui 2014 a fost programată însămânţarea unei suprafeţe de peste 5 milioane de hectare, în special cu porumb (2,6 milioane hectare) şi floarea-soarelui (1,32 milioane hectare), dar şi cu sfeclă de zahăr, cartofi, legume în câmp, plante medicinale etc.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013 au fost însămânţate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară şi triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz – 272.688 hectare, orzoaică – 86.646 hectare şi rapiţă – 383.551 hectare. 

AGERPRES