Bogdan Aurescu scrie pe Twitter că „România a luat notă de planul american şi îl analizează”. Ministrul de Externe mai precizează că România susţine „soluţia două state pentru a asigura pacea şi securitatea durabilă”, dar şi că „va căuta să ia parte în la dialogul din interiorul Uniunii Europene şi să promoveze eforturile diplomatice cu toţi partenerii relevanţi”.

Bogdan Aurescu@BogdanAurescu

Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu prevede anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania. Palestinienii au refuzat deja planul înainte ca aceste detalii să fie făcute publice. Oficialii palestinieni spun că orice acord care nu arogă Israelului statutul de „ocupant” ar fi „escrocheria secolului”, o aluzie la denumirea informală dată de Trump şi Kushner planului: „Acordul Secolului”.

Refuzul a fost întărit din nou de preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, care a spus despre acest acord că „va ajunge la coşul de gunoi al istoriei”. Rusia a anunţat în mai multe rânduri că este gata să găzduiască discuţii directe între israelieni şi palestinieni, notează AFP.