Există însă o modalitate evident mai bună de a asigura finanțarea pentru binele social. Iar suma de bani pe care Fundația Gates o distribuie în Washington organizațiilor non-profit în fiecare an pălește în comparație cu veniturile anuale pe care le-ar putea genera statul, printr-un impozit mai mare pe avere, potrivit site-ului Crosscut.

Adevărul despre averea lui Bill Gates

În America eixstă însă o abordare regresivă a statului de finanțare a serviciilor publice vs acțiunile filatropice. În loc să instituie un sistem fiscal mai echitabil, statul pune o povară mai mare asupra clasei muncitoare, care depinde de o combinație de bani guvernamentali, organizații nonprofit și donații private.

Acest lucru a pus SUA într-o situație în care un singur divorț poate trimite unde de șoc atât într-un stat ca Washington cît și în toată America. „Este înfricoșător când organizațiile nonprofit depind de finanțatorii privați care se pot schimba complet după propriul lor capriciu”, spune David Callahan, un specialist al lumii filantropice. „Nu cred că așa trebuie să finanțăm nevoile cu adevărat importante dim societatea noastră.”

Ce se va întâmpla cu fundaţia miliardarului?

Întrebat dacă divorțul cuplului Gates va afecta implicarea Fundației Gates în statul Washington, acesta a răspuns: „Nu cred. Se pare că Fundația Gates are o istorie lungă de finanțare în nord-vest și nu văd niciun motiv pentru care ar schimba acest lucru”.

Fundația Gates sprijină organizațiile care lucrează în multe domenii vitale, variind de la ajutorarea în combaterea COVID-19 până la inițiative privind oferirea de locuințe accesibile.

În statul Washington există aproximativ 30.000 de organizații nonprofit și 21 de miliardari. Cu toate astea, peste 16.000 de persoane sunt fără adăpost. Fundația Gates, care distribuie în fiecare an subvenții de milioane de dolari, s-ar putea să adâncească unele dintre simptomele acestei crize.

Practic, există deja un triunghi care s-a format și funcționează de ani buni: miliardarii finanțează organizații care oferă tipul de servicii publice pe care guvernele locale nu le pot finanța și nici nu au sprijin politic.