Persoanele cu hipertensiune arterială, care beau doar două cafele pe zi, riscă să-și dubleze riscul de deces din cauza problemelor cardiace, arată cel mai recent studiu. Cercetătorii au studiat 18.600 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, urmărindu-i timp de 19 ani, scrie Walesonline.

Cercetătorii au descoperit că două cești de cafea pe zi sunt suficiente pentru a dubla riscul de deces la persoanele care suferă de hipertensiune arterială severă, cu valoarea de 160/100 mm Hg sau mai mare. În schimb, nu s-au constatat efecte adverse la cei care au băut doar o ceașcă de cafea sau ceai verde, deși ambele conțin cofeină.

Avantajele și dezavantajele cafelei, conform studiilor mai vechi

Cercetările anterioare au descoperit că o ceașcă de cafea pe zi poate ajuta supraviețuitorii unui atac de cord, prin scăderea riscului de deces, și poate preveni apariția atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale la persoanele sănătoase. Studii separate au sugerat că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer. De asemenea, cafeaua poate ajuta la controlarea poftei de mâncare, scăderea riscului de depresie sau la creșterea atenției. Pe de altă parte, prea multă cafea poate crește tensiunea arterială și poate duce la anxietate, palpitații și probleme de somn.

Care sunt riscurile la cei cu hipertensiune

Autorul principal al studiului, profesorul Hiroyasu Iso de la Universitatea Osaka, a declarat: „Studiul nostru a vrut să determine dacă efectul protector al cafelei se aplică și persoanelor cu grade diferite de hipertensiune arterială. De asemenea, a examinat efectele ceaiului verde în aceeași populație. Este primul studiu care a găsit o asociere între consumul zilnic de două sau mai multe căni de cafea și mortalitatea provocată de boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială severă”. Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune din sfera cardiovasculară, care constă într-o presiune crescută a sângelui arterial, pe parcursul unei perioade mai îndelungate. Acest fenomen detemină deteriorarea pereților vaselor de sânge și, implicit, apariția unor probleme cardiovasculare suplimentare. Se consideră că hipertensiunea arterială începe de la valoarea de 140/90 mmHg (tensiune 14 cu 9).

O ceașcă de cafea pe zi nu a fost asociată cu risc crescut de deces

Analiza recentă a constatat că un consum de două sau mai multe cești de cafea pe zi este asociat cu un risc de două ori mai mare de deces prin boli cardiovasculare la persoanele a căror tensiune arterială era de 160/100 mm Hg sau mai mare, comparativ cu cei care nu au băut cafea. În schimb, o ceașcă de cafea pe zi nu a fost asociată cu un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent de tensiunea arterială. De asemenea, consumul de ceai verde nu a fost asociat cu un risc crescut de deces prin boli cardiovasculare, indiferent de tensiunea arterială. Prof. Iso, director al Institutului de Cercetare a Politicii de Sănătate Globală, Centrul Național pentru Sănătate Globală și Medicină din Tokyo, a adăugat: „Aceste constatări pot susține afirmația că persoanele cu hipertensiune arterială severă ar trebui să evite consumul excesiv de cafea și alcool”.