Ardeiul iute are numeroase beneficii pentru sănătate. Cercetările au sugerat chiar că un compus chimic din ardeii iuți, capsaicina, poate acționa ca un calmant natural al durerii. În plus, un studiu din 2015 a constatat că acea căldură pe care o simțim după ce ne-a luat gura foc ne poate prelungi viață.

Persoanele care au consumat alimente picante șase sau șapte zile pe săptămână au prezentat o reducere a riscului de 14% a mortalității, comparativ cu cei care au mâncat picant mai puțin de o dată pe săptămână.

Dar mâncarea picantă poate provoca anumite efecte secundare neplăcute.

1. Riscul de ulcer

Deși capsaicina din ardeiul iute este adesea acuzată că duce la ulcer, dr. Leann Poston, medic la Invigor Medical, spune că, de fapt, lucrurile stau invers. „Capsaicina inhibă producția de acid, crește fluxul sanguin către stomac și crește producția de mucus”, spune ea. „Toți acești factori reduc, de fapt, riscul de ulcer.”

2. Provoacă indigestie

Chiar dacă mâncarea picantă nu poate fi de vină pentru ulcer, dr. Poston spune că poate declanșa sau agrava refluxul acid, provocând indigestie și arsuri la stomac.

„Alimentele picante pot determina micul mușchi rotund care vă separă esofagul de punga stomacului să slăbească și să rămână deschis când ar trebui să fie închis”, spune Celine Beitchman, șef la Institutul de educație culinară. „Acest lucru poate duce la reflux în tractul gastrointestinal superior. Alimentele picante pot fi, de asemenea, iritante pentru țesuturi, până la capătul tractului gastro-intestinal”.

3. Ajută la pierderea în greutate

Dacă doriți să scăpați de câteva kilograme, mîncarea picantă este indicată. S-a dovedit că anumiți compuși din alimentele picante ajută la pierderea în greutate prin reducerea poftei de mâncare și creșterea consumului de energie. „Capsaicina are multiple beneficii pentru metabolism, în special pentru pierderea în greutate în cazul persoanelor obeze”, spune dr. Uma Naidoo.

4. Efecte asupra sănătății inimii

„S-a dovedit că populațiile care consumă alimente mai condimentate au avut mai puține cazuri de boli cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord”, spune dr. Carrie Lam.

Se pare că ardeiul iute scade nivelul colesterolului și combate inflamația. Capsaicina blochează și o genă care îngustează arterele, crescând astfel fluxul de sânge în vase. Cu vasele de sânge dilatate, tensiunea arterială poate fi scăzută, ajutînd la prevenirea formării cheagurilor de sânge.

5. Reduce riscul de cancer

Cercetări din 2007 au arătat că familia de molecule din care face parte capsaicina are o putere destul de uimitoare: se poate lega de proteinele din celulele tumorale și le poate ucide fără a afecta celulele sănătoase din jur. Există și alte studii pe animale care să susțină acest lucru. Un studiu din Journal of Clinical Investigation a dezvăluit că această capsaicină a activat receptorii celulari din mucoasa intestinală a șoarecilor, reducând astfel riscul de a dezvolta tumori.