Cumpără, exploatează și vinde resursele naturale ale unor state departe de țara sa de origine și, așa cum scriau cei de la Financial Times, "se pare că trecutul său controversat nu i-a afectat reputația pe care o are în sectorul resurselor".

Conduce 3 companii care activează în domeniul petrolier și al resurselor minerale: African Petroleum, African Minerals și International Petroleum.

Conform rapoartelor anuale pe 2011, publicate recent pe site-urile companiilor, Frank Timiș a încasat anul trecut, în total, 1.397.113 dolari, din care:

  • de la African Minerals, unde deține funcția de Președinte Executiv, Timiș a încasat 922.000 de dolari.
  • de la African Petroleum, unde este Președinte Non Executiv – 397.690 de dolari.
  • de la International Petroleum, unde ocupă funcția de Director non-executiv, a încasat 77.423 de dolari

Gestionează 12 miliarde de tone de fier Companiile deținute de Frank Timiș se ocupă de petrol sau resurse minerale în mai multe zone importante de pe glob: Timiş a reuşit să obţină accesul la petrolul siberian după ce a cumpărat, în februarie, firma Vamaro Investments Limited care deţine două licenţe de explorare şi producţie pentru câmpurile petroliere Yuzhno- Sardakovsky şi Zapadno-Novomolodezhny.  International Petroleum este deţinută din 2005 de Frank Timiş şi are activităţi în petrol şi gaze în Rusia şi Kazahkstan.Prin African Petroleum, Timiș gestionează câmpuri de petrol din Liberia, Gambia, Sierra Leone, Coasta de Fildeș și Senegal.

Compania African Minerals este cea care a descoperit în 2008 unul dintre cele mai mari zăcăminte de fier din Africa și din lume: 12 miliarde de tone.

De la descoperirea zăcământului (1 martie 2008 – n.red.), a fost cel mai rapid proiect dezvoltat vreodată în istoria mineritului.

Sierra Leone va deveni cel de-al treilea mare exportator de fier din lume, în condițiile în care, astăzi, cererea pentru fier este foarte mare la nivel global.

Cei mai mari producători de fier sunt Australia şi Brazilia, iar Sierra Leone va deveni al treilea.

Potrivit ultimei ediții a Capital Top 300, Frank Timiș este cel mai bogat român cu o avere estimată la 1,6-1,65 miliarde de euro.

African Minerals este cel mai important activ al său. În 2011, compania a fost în atenția presei prin achiziția de către Shandong Iron & Steel Group a 25% din proiectul de exploatare a minereului de fier din Siera Leone, pentru care a plătit 1,5 miliarde de dolari, bani ce vor fi utilizați în faza a doua a proiectului.