Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa un război nuclear

Un nou studiu realizat în SUA arată, că, în cazul izbucnirii unui război nuclear între Rusia și SUA, planeta va intra într-o „Mică Eră Glaciară”, care ar dura mii de ani. Studiul susține că temperaturile oceanelor ar scădea rapid și nu ar reveni la starea de dinainte de război, nici după ce se va risipi tot fumul provocat de incendii, relatează DailyMail.

Invazia Rusiei în Ucraina a adus în prim-plan spectrul amenințător al unui război nuclear. Acest studiu, realizat de experții de la Universitatea de Stat din Louisiana, este primul care oferă o imagine clară a impactului asupra mediului în cazul în care Putin va apăsa butonul nuclear.

Un război nuclear va declanșa o „Mică Eră Glaciară” care va dura mii de ani

Luna trecută, Kremlinul a avertizat că Europa va dispărea într-o apocalipsă nucleară, amenințarea fiind lansată ca reacție la decizia aliaților occidentali de a trimite mai multe arme Ucrainei. Aceste noi cercetări sugerează că, dacă ar exista vreodată un război nuclear între Rusia și SUA, probabil ar declanșa o „Mică Eră Glaciară” care va dura mii de ani.

Dispariția oricăror recolte în întreaga lume

Incendiile generate de detonarea armelor nucleare ar elibera funingine și fum în atmosfera superioară, blocând Soarele și provocând dispariția oricăror recolte în întreaga lume. De asemenea, în prima lună după detonare, temperaturile medii globale ar scădea cu aproximativ 13 grade Fahrenheit. Adică mai mult decât în ​​timpul celei mai recente ere glaciare, care a durat peste 100.000 de ani, reducând temperaturile globale cu aproximativ 10 grade Fahrenheit și ucigând mamutul lânos.

Potrivit Daily Mail, studiul s-a bazat pe mai multe simulări computerizate regionale și la scară largă.

Nu contează cine pe cine va bombarda

Autorul principal al cercetării, dr. Cheryl Harrison, de la Universitatea de Stat din Louisiana, a declarat că „nu contează cine pe cine va bombarda”. „Poate fi vorba de India vs Pakistan sau NATO vs Rusia. Odată ce fumul este eliberat în atmosfera superioară, se răspândește la nivel global și afectează pe toată lumea”, a precizat el.

Nouă state, printre care Rusia, SUA, China, Pakistan, Franța și Coreea de Nord, dețin în prezent peste 13.000 de arme nucleare, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.

Gheața mării s-ar extinde, aprovizionarea cu alimente ar deveni extrem de dificilă

Analiza arată că temperaturile oceanelor ar scădea rapid și nu vor reveni la starea lor de dinainte de război. Pe măsură ce planeta se va răci, gheața mării s-ar extinde cu mai mult de 9 milioane de km pătrați, blocând porturi importante, inclusiv Beijing, Copenhaga și Sankt Petersburg. Aceasta s-ar răspândi apoi în regiunile de coastă temperate și ar împiedica transportul maritim în emisfera nordică, în timp ce aprovizionarea cu alimente și provizii în unele orașe, cum ar fi Shanghai, unde navele nu sunt pregătite să facă față gheții marine, ar deveni extrem de dificilă.

Scăderea bruscă și a temperaturii mării, în special dinspre Arctica spre Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord, ar distruge algele.

Foametea se va instala în toată lumea

Cercetătorii au declarat că pescuitul și acvacultura ar fi stopate, instalându-se practic foametea în ocean și de aici în întreaga lume.

Un model simulează că SUA și Rusia vor folosi peste 4000 de arme nucleare de 100 de kilotone pentru a bombarda orașe și zone industriale.

În acest caz, incendiile ar ejecta în straturile superioare ale atmosferei peste 330 de miliarde de kilograme de fum și carbon negru care ar absorbi lumina solară.

Coautorul studiului, profesorul Alan Robock, de la Universitatea Rutgers, a declarat: „Războiul nuclear are consecințe grave pentru toată lumea. Liderii mondiali au folosit anterior studiile noastre ca un imbold pentru a pune capăt cursei înarmărilor nucleare din anii 1980 și pentru a adopta un tratat în cadrul Națiunilor Unite care să interzică armele nucleare”.

Calculele demonstrează, de asemenea, interconexiunea sistemelor Pământului, în special în fața perturbărilor cauzate de erupții vulcanice, incendii masive sau război.