Ce își doresc antreprenorii români de la politicienii locali?

În an electoral, Romanian Business Leaders prezintă cele 7 teme de interes pentru antreprenorii români. Ei își doresc o țară europeană modernă, cu afaceri prospere, cu o educație de calitate pentru copiii săi, cu o administrație care să lucreze pentru cetățenii săi și să creeze o țară în care românii să își dorească să trăiască. Pentru asta este esențial să se înțeleagă că fiecare dintre ei are un rol și o contribuție.

Au oportunități uriașe – Uniunea Europeană, NATO, OCDE, Schengen, PNRR – acestea sunt șansele istorice ale României, pe care nu au voie să le rateze. Dar România se confruntă cu probleme economice structurale: deficit bugetar mult peste limitele asumate și o datorie publică în continuă creștere, cu o administrație greoaie și un sistem educațional care merge cu frâna de mână trasă.

Liderii de business și antreprenorii români sunt conștienți că vor trebui să strângă rândurile și să susțină economia. Li se comunică că sistemul de taxare va suferi modificări în viitorul apropiat, iar ei vor fi nevoiți să își dovedească încă o dată reziliența.

În același timp, liderii de business și antreprenorii au așteptări și cerințe de la partidele politice, care anul acesta se confruntă electoral. Ei transmit șapte teme esențiale pentru 2024:

  • menținerea parcursului pro-european și pro-atlantic, de la care România nu are voie să se abată;
  • aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pe care nu au voie să o rateze și care le va asigura un salt global;
  • aderarea completă la Schengen, pentru legarea economiei Românești de economia europeană;
  • creșterea competitivității fiscale și nu distrugerea ei pentru a acoperi cheltuieli bugetare nesustenabile;
  • creșterea competențelor digitale pentru modernizarea țării;
  • finanțarea corespunzătoare a educației, pentru că doar prin educație se poate crește România;
  • implementarea eficientă a PNRR și nu doar irosirea banilor europeni.
Ce își doresc antreprenorii de la mediul politic
SURSA FOTO: Romanian Business Leaders

România ar putea avansa cu proiecte importante în infrastructură, agricultură, energie

„Aceste teme ne pot aduce împreună – mediu de afaceri, mediu politic, și societate civilă – ca printr-un efort comun să ridicăm România. Avansăm cu proiecte importante în infrastructură, agricultură, energie, dar în același timp ne punem singuri piedici în calea dezvoltării prin gestionarea ineficientă a oportunității istorice reprezentantă de fondurile PNRR, prin lipsa de predictibilitate și stabilitate a cadrului fiscal și prin inabilitatea de a face un salt important în educație.

Avem nevoie să digitalizăm și să modernizăm rapid instituțiile din administrația publică și să îmbunătățim semnificativ relația stat-cetățean-mediu privat. Romanian Business Leaders militează pentru un mediu economic prielnic dezvoltării și susținerii antreprenorialului și inovației, ambele condiții necesare pentru o dezvoltare accelerată a societății românești”, a explicat Marius Ștefan, președinte Romanian Business Leaders.

Marius Ștefan
Marius Ștefan (SURSA FOTO: www.rbls.ro)

În perioada următoare, se va desfășura o amplă campanie de comunicare a acestor șapte teme în mass-media, social media și în întâlniri directe cu liderii partidelor politice, atât la nivel central, cât și la nivelul fiecărei filiale RBL.