Pfizer a anunţat luni că a făcut în ianuarie o ofertă de 58,8 miliarde de lire sterline (98,8 miliarde de dolari) către AstraZeneca şi că i-a contactat duminică pe reprezentanţii concurentului britanic pentru a purta negocieri în vederea încheierii tranzacţiei, informează Reuters.

Acţiunile AstraZeneca au urcat cu 15 procente după cele mai recente tranzacţii bursiere.

Dacă afacerea va fi încheiată, aceasta va reprezenta cea mai mare preluare a unei companii britanice de către un investitor străin din istorie şi totodată una dintre cele mai mari absorbţii din industria pharma.

Piata farmaceutică mondială se confruntă în această perioadă cu un val de fuziuni şi achiziţii, în contextul restructurărilor impuse de scăderea cheltuielilor din sectorul de sănătate.

Într-o declaraţie făcută pe piaţa de capital londoneză, oficialii Pfizer au spus că AstraZeneca a refuzat să deschidă negocierile după cele doua tentative de preluare, astfel că se vad nevoiti să îşi reconsidere opţiunile.

Propunerea iniţiala, avansată de Pfizer la 5 ianuarie, viza o combinaţie de cash şi actiuni şi pornea de la o evaluare de 46,61 lire sterline pentru un titlu AstraZeneca, reprezentând un câştig de 30% la acea dată.

Andrew Baum, analist la Citi, crede că in prezent Pfizer are 90% şanse să achiziţioneze AstraZeneca la un preţ de 49 lire sterline pentru o acţiune.

AstraZeneca nu comentează deocamdată declaraţiile făcute de cei de la Pfizer, dar pregăteşte un răspuns, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei britanice.

Conform reglementărilor pieţei de capital din Marea Britanie, Pfizer trebuie să anunţe oficial că intenţionează să cumpere AstraZeneca până la data de 26 mai.