Ce înseamnă „Cc:” şi „Bcc:” şi cum anulezi sau distrugi un E-MAIL trimis

Ce înseamnă „Cc:” şi „Bcc:” şi cum anulezi sau distrugi un E-MAIL trimis
Publicat de Bogdan Biszok la 12 martie 2017, 18:20

Emailul a devenit în ultimii ani cel mai eficient şi rapid mijloc de comunicare. Cu toţi trimitem mailuri fie în interes de serviciu sau în interes personal, dar ştie toată lumea ce înseamnă câmpurile „Cc” şi „Bcc” din căsuţa de email şi cum poţi rechema un email trimis deja?

Dacă folosiţi email-ul în mod frecvent şi trimiteţi mesaje la mai multe persoane atunci trebuie neapărat să învăţaţi care este diferenţa dintre “Cc” şi “Bcc”, pentru a evita situaţii neplăcute.

“Cc:” este precurtarea de la "carbon copy" (copie de informare). Orice persoană listată în câmpul Cc: al unui mesaj primeşte o copie a mesajului, la expedierea acestuia. Toţi ceilalţi destinatari ai mesajului pot vedea că persoana specificată ca destinatar în “Cc:” a primit o copie a mesajului.

“Bcc:" este prescurtarea de la "blind carbon copy" (copie de informare confidenţială). Este similar cu funcţionalitatea “Cc:”, cu excepţia că destinatarii din Bcc: sunt invizibili pentru ceilalţi destinatari ai mesajului (inclusiv pentru restul destinatarilor din “Bcc:”.

De exemplu, dacă trimiteţi un mesaj către: mirceapopescu@yahoo.com şi în câmpul Bcc: mariapopescu@yahoo.com, atunci mirceapopescu se vede pe sine ca fiind singurul destinatar al mesajului. mariapopescu, pe de altă parte, este "în cunoştinţă de cauză" – ea poate vedea că aţi trimis mesajul Către: mirceapopescu şi că ea a primit o copie confidenţială.

Anulează trimiterea e-mailului

Google oferă de ceva timp utilizatorilor posibilitatea de a rechema un e-mail trimis. Tot ce trebuie să faci este să deschizi Gmail, accesezi Setări şi apoi secţiunea Anulează trimiterea. De aici poţi selecta perioada de timp în care te poţi răzgândi de la 5 la 30 secunde. Dacă e-mailul este în limba engleză folosiţi paşii de mai jos:

1.    On your computer, open Gmail.
2.    In the top right, click Settings     Settings.
3.    In the "Undo Send" section, check the box next to "Enable Undo Send."
4.    In the "Send cancellation period" section, set the amount of time you want to decide if you want to unsend an email.
5.    At the bottom of the page, click Save Changes.

De asemenea, pentru browserul Chrome există extensii pentru e-mail care te anunţă când un email a fost citit sau să se autodistrugă.  Pentru a fi sigur că e-mailul tău a ajuns la destinatar şi a fost citit poţi instala extensiile Bananatag Email Tracking, Sidekick şi Intelliverse Email Tracker. Acestea nu numai că îţi spun când e-mailul tău a fost deschis, dar şi pe ce dispozitiv. Dacă nu vrei ca mesajul tău să rămână permanent îl poţi seta să se autodistrugă cu extensia pentru Chrome, Dmail. 

Informații articol
Etichete:
Publicat în: Info util
Condiții de preluare

Informațiile publicate de capital.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.