Falimentul firmei petroliştilor sindicalişti prin care SOV a început să-şi clădească imperiul mediatic aduce după sine moartea, rând pe rând, a presei lui Vântu. Capital.ro vă arată ce investiţii în media a făcut Petromservice, şi mai ales cât a cheltuit “mogulul” cu presa de pe care acum şi-a luat mâna.

Petromservice, firmă creată de Dan Ioan Popescu la începutul anilor 2000 ca să salveze de la şomaj câteva zeci de mii de angajaţi ai Petrom, a ajuns de-a lungul anilor, cu omniprezentul şi controversatul Sorin Ovidiu Vântu în spate, co-proprietarul unuia dintre cele mai mari conglomerate media din ţară.

Petromservice, firmă care învârtea sute de milioane de euro din afacerile cu Petrom, este în faliment. Şi-a îndeplinit scopul, chiar dacă doar parţial (cele 8% din acţiunile Petrom cuvenite salariaţilor n-au ajuns la Vântu-e drept că la preţurile de acum nici n-ar mai fi mare afacere), dar  în urma sa se scufundă, unul după altul, titlurile din presa lui Vântu: Cotidianul, Business Standard, Ziua, Gardianul…

Luca, pe lista creditorilor PSV

De-a lungul anilor, presa a scris despre ascensiunea business-ului sindicalistului-afacerist Liviu Luca, a cărui relaţie oficială cu Vântu a fost asumată public mult mai târziu. Finalul poveştii, după afacerea de peste 300 de milioane de euro, plătiţi de austriecii de la OMV lui Vântu ca să termine toate contractele cu oamenii lui Luca: insolvenţa, cerută de 220 de creditori, printre care, surpriză sau nu, se află chiar şi Liviu Luca. De ce insolvenţă? Pentru că Petromservice, re-denumit  PSV Company, n-a plătit toate drepturile salariale chiar către angajaţi, care au dat-o în judecată.

Participaţii în 50 de firme

La jumătatea lunii trecute, lichidatorul firmei a întocmit un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei PSV. Raportul conţine toate firmele în care PSV, firmă controlată de Vântu prin off-shore-ul cipriot Elbahold Limited, are participaţii. Peste 50 la număr. Multe dintre ele din presă. Capital.ro vă prezintă, în continuare, lista afacerilor din media făcute de Vântu prin firma petroliştilor sindicalişti şi banii plătiţi. Nu sunt toate, ştiută fiind pasiunea “mogulului” de a lucra prin interpuşi şi prin diverse firme, ci doar cele la care PSV este parte.

Realitatea Media: PSV Company deţine 18,74%, iar  valoarea investiţiei corespunzătoare acestei participaţii se ridică la 34,1 milioane de lei (peste 10 milioane de euro, la cursul mediu din 2008). Vântu are de fapt şi pachetul majoritar (54%) din societatea-mamă a Realităţii TV, dar prin altă firmă: Bluelink Comunicazione din Cipru, al cărei unic acţionar este cetăţeanul moldovean Vitalie Dobândă, calitatea sa de interpus al lui Sorin Ovidiu Vântu fiind deja notorie. Realitatea Media este societatea difuzoare a Realităţii TV, Realităţii FM, Romantica TV, Radio Guerilla, Gold FM, The Money Channel. Mai nou, Realitatea Media deţine şi o televiziune din Republica Moldova, Publika TV.

Caţavencu SA: PSV deţine direct 18,99% din firmă, pentru care a plătit caţavencilor nu mai puţin de 26,9 milioane de lei, acum patru ani, adică aproape opt milioane de euro la cursul din 2008, an la care este stabilită valoarea investiţiei PSV în raportul privind insolvenţa firmei. La momentul preluării, Doru Buşcu, Sorin Vulpe, Liviu Mihaiu,  IT Morar şi ceilalţi caţavenci deţineau deja, alături de Sorin Marin, un mini-trust de presă: Academia Caţavencu, Cotidianul, Radio Guerilla şi revistele specializate Bucătăria pentru toţi, Tabu, Aventuri la Pescuit, Superbebe, B 24 FUN, etc. În plus, Caţavencu SA deţine şi agenţia de publicitate Splendid Media, care se ocupă de vânzarea spaţiului publicitar al Televiziunii Române. Pachetul majoritar la Caţavencu SA este deţinut de Realitatea Media.

PRECIZARE: Potrivit unei informări trimise capital.ro de reprezentanţii Splendid Media, firma nu a făcut parte din pachetul preluat de Sorin Ovidiu Vantu la momentul respectiv, iar Caţavencu nu mai face parte din actionariat inca din 6.12.2007. Potrivit ultimelor date de la Registrul Comerţului, firma are doi acţionari, Cătălin Gabriel Săndulache şi Radu Mihai Budeş. Ne cerem scuze pentru eroarea de documentare.

Global Video Media SA:  PSV deţine 99,9% din acţiuni, investiţia fiind de 38,1 milioane de lei. Deţine 15 licenţe de radio şi televiziune, cumpărate chiar de la Realitatea Media.

Ziua SRL, cu sediul în strada Ion Câmpineanu din Bucureşti , unde se afla, până acum câţiva ani, redacţia ziarului Ziua. Asta ca să fie clar cine este proprietarul ziarului care, acum câteva zile, a tipărit ultimul său număr. PSV deţine 99,9% din acţiuni, care au costat 28,8 milioane de lei.

Editura Ziua SRL, la care are 99% din acţiuni. Costul investiţiei: 4,6 milioane de lei.

Euroest Press SRL, la care deţine 99,95% din acţiuni. Costul investiţiei: 4,6 milioane de lei. Face parte tot din grupul Ziua, fiind unul dintre distribuitorii ziarului.

Ana-Maria Press SRL, la care deţine o participaţie de 99%, care a costat 4,9 milioane de lei. Firmă înfiinţată iniţial de Dinu Patriciu, face parte tot din grupul Ziua.

Dixitpress SRL Ploieşti: 70,8%, 640.000 de lei. Societatea editează ziarul local “Telegraful de Prahova”.

Best Media: 99,7%, 11,9 milioane de lei. Este firma care editează ziarul “Gardianul” al cărui ultim număr, în formă tipărită, a apărut pe 6 ianuarie.

Management Fulcrum: PSV deţine 98% din firmă, costul investiţiei fiind de 8,4 milioane de lei. Firma face parte tot din grupul Ziua, ocupându-se, la un moment dat, de managementul ziarului.

GMG Media Box: Firma petroliştilor deţine 99,99%. Este cea mai scumpă investiţie făcută de Petromservice în media: 278 de milioane de lei (peste 80 de milioane de euro la cursul din 2008). Firma are participaţii în două companii, Telesport Intermedia (difuzorul postului TV Telesport ) unde deţine 99,95% şi OCRAM Televiziune SRL, (difuzorul “televiziunii poprulului”, OTV), în care are o participaţie de 19,9%. Iniţial, banii investiţi în GMG au fost alocaţi pentru cumpărarea drepturilor de transmisie a meciurilor din Liga I de fotbal pe mai mulţi ani (scop pentru care a fost cumpărat şi postul TV Telesport). Firma lui Vântu a pierdut însă licitaţia organizată de Liga Profesionistă de Fotbal în faţa consorţiului format în acest scop de trustul Intact al lui Voiculescu şi operatorul de cablu RCS.

După ce au înghiţit peste 100 de milioane de euro (432,9 milioane de lei), fără a-şi îndeplini scopul  faţă de acţionari – şi anume aducere a de profit -, şi în condiţiile în care acţionarul majoritar a pierdut principala sursă de venit (contractele cu Petrom), nu este de mirare că publicaţiile media ale mogulilor dispar una după alta.