FGA a achitat 46.617 cereri de plată în primele şapte luni ale anului, după cum urmează: 38.426 cereri de plată în sumă de circa 380,3 milioane lei pentru creditorii de asigurări ai Societăţii City Insurance SA, 268 cereri de plată în sumă de circa 7,8 milioane lei pentru creditorii de asigurări ai Societăţii Astra SA, 326 cereri de plată în sumă de circa 18 milioane lei pentru creditorii de asigurări ai Societăţii Carpatica Asig SA şi 6 cereri de plată în sumă de circa 957.000 lei pentru creditorii de asigurări ai Societăţii Certasig SA.

În cazul societății Euroins SA, plăţile au început la data de 17 Mai 2023 și au fost achitate 7.591 cereri de plată până la 31 Iulie 2023, plăţile efectuate însumând circa 27,2 milioane lei. S-au înregistrat 109.577 cereri de plată pentru Euroins SA, la 31 iulie 2023.

Din totalul cererilor pentru Societatea Euroins SA, peste jumătate dintre solicitanți cer despăgubiri pentru dosare de daună, respectiv: 65.314 cereri de plată privind acordarea despăgubirilor/indemnizaţiilor-Anexa 10, 44.263, cereri de restituire primă-Anexa 9.

Nou portal FGA pentru depunerea cererilor de plată

În comunicatul FGA se precizează: „Menţionăm că termenul limită de depunere a cererilor de plată nu curge la acest moment, creditorii de asigurare ai societăţii Euroins SA au posibilitatea de a depune cereri de plată în continuare, prin intermediul Portalului FGA, special creat. Reamintim faptul că, din 27 Iulie 2023, FGA a iniţiat procesul de schimbare al interfeţei web precum şi a modului de primire a documentelor”.

FGA pregătește o nouă aplicație web pentru securizarea procesului de primire a documentelor şi pentru îmbunătățirea comunicării cu creditorii de asigurări ai societăţilor de asigurări aflate în insolvenţă/faliment, precum şi pentru soluţionarea ulterioară a cererilor de plată sau a altor tipuri de solicitări, de tipul petiţiilor sau reclamaţiilor.

Noua interfață va permite înregistrarea rapidă a documentelor (cereri de plată, deschidere dosar daună, petiţii etc), astfel încât, petenţii să poată primi numărul de înregistrare pentru actele depuse, imediat după finalizarea procesului de depunere.

„Reamintim potenţialilor creditori de asigurare care solicită deschiderea dosarelor de daună la FGA că, pentru primirea despăgubirilor cuvenite, este necesar să depună ulterior deschiderii dosarului de daună, o cerere de plată-Anexa 10”, se anunță în comunicat.

Cererile de plată sunt soluţionate în ordinea depunerii acestora de către creditori la FGA.