În ciuda temerilor obișnuite legate de radiații, noul aparat SPECT CT StarGuide, instalat în premieră la Spitalul Floreasca, nu implică riscuri semnificative pentru pacienți sau personalul medical, afirmă dr. Gabriela Nicula.

„Acest aparat nu implică riscuri. Bineînțeles, face parte din imagistica cu radiații ionizante, la fel cum este și tomografia computerizată, la fel cum este și PET CT-ul, tomografia cu emisie de pozitroni, la fel cum erau și celelalte scanere de gama camere de medicină nucleară.”

Dr. Nicula subliniază că nu există modificări în privința substanței radioactive utilizate. „Nu se schimbă nimic în domeniul radioizotopului și radiofarmaceuticului. Tocmai asta este elementul de utilitate și de noutate.”

Radiotrasorul utilizat rămâne același. „Practic noi vom utiliza tot același radiotrasor, technetiu 99 metastabil, larg utilizat pe scară mondială. Este foarte larg răspândit pentru că emite o radiație de energie joasă, oferă o iradiere mică pacientului și personalului din laborator și este foarte util. Poate fi foarte ușor colimat și imaginile achiziționate fără un zgomot de fond important.”

De asemenea, tehnologia avansată permite utilizarea unor doze reduse de radiație, fără a compromite calitatea imaginii. „Atunci nu trebuie să ne sperie această explorare pentru că activitatea radioactivă injectată este mică, relativ mică, tocmai tehnologia asta performantă permițându-ne să achiziționăm imagini de foarte bună calitate cu doze mici de radiație. Asta este unul dintre punctele lor forte”, recunoaște medicul.

Ce este tehnologia CZT și de ce contează?

Un element central al noii tehnologii este detectorul pe bază de semiconductori CZT – Cadmiu Zinc Telurid, care înlocuiește cristalele clasice utilizate în gama camerele convenționale.

„Cadmiu Zinc Telurid este semiconductorul din care este alcătuit detectorul. După cum v-am spus, la gama camerele clasice, detectorul era un cristal super transparent, dar mai mare, din iodură de natriu și care în fiecare nod al rețelei cristaline prezenta fenomenul de scintilație la momentul ciocnirii cu câte un foton și atunci apar aceste scintilații pe care noi le înregistrăm și putem constitui această imagine de tip statistic formată din milioane de fotoni incidenți.”

Tehnologia CZT permite o sensibilitate mai mare, o rezoluție spațială mai bună și o doză mai mică de radiație administrată pacientului.

„Cu cât detectorul este mai sensibil, bineînțeles că imaginea e de mai bună calitate și permite o administrare a unei doze mai mici de fotoni. Avem nevoie de un număr mai mic de fotoni pentru obținerea unei imagini perfecte.”

Optical Scout: scanare preliminară precisă și confortabilă

Tehnologia StarGuide integrează și un sistem de poziționare automatizată, menit să elimine disconfortul pacientului.

„Prin tehnologia asta, tocmai că se poate reduce doza de radiație administrată pacientului și crește în același timp rezoluția spațială. După cum vedeți, detectorii aceia se apropie fiecare independent cât mai aproape de conturul pacientului.”

„Tehnologia Optical Scout permite o scanare preliminară, așa o primă vedere a pacientului pentru delimitarea marginilor foarte precise, astfel încât el se apropie cât de aproape, dar fără să îl atingă pe pacient pentru a crea disconfort.”

Dr. Gabriela Nicula este optimistă în privința viitorului acestei tehnologii în România. „Noi ne așteptăm ca datele pe care le vom culege în viitor să contribuie cât mai mult la creșterea încrederii și la confirmarea fiabilității și performanței acestui tip de aparatură. Aceasta este o tehnologie de ultimă oră”, spune aceasta.