Metoda de conectare cea mai folosita de catre romani este dial-up-ul – conectarea la Internet prin linia de telefon. Ai nevoie de un modem (care costa aproximativ zece dolari), o linie telefonica (de preferat una digitala) si un cont la un furnizor de Internet (Internet Provider). Oferta pe piata este destul de mare, abonamentele costand intre doi si 15 dolari pe luna, in functie de cate ore sunt incluse in abonament sau in ce perioada a zilei poti sa te conectezi. Daca nu vrei sa iti pierzi timpul cu diverse contracte, poti sa-ti cumperi cartele care iti ofera aceleasi servicii.
Exista multe probleme cu aceasta metoda de conectare. In primul rand, banii dati pe factura telefonica; daca iti petreci cel putin o ora pe zi navigand, suma poate sa creasca destul de mult. In al doilea rand, iti ofera o viteza mica (de 3-5kB pe secunda) si nu poti folosi linia de telefon pentru voce cat timp stai pe Internet.
O solutie dial-up mai performanta este daca ai o linie ISDN. Pe langa abonamentul lunar platit la RomTelecom (intre 12 si 128 de dolari), mai ai nevoie si de 20-30 de dolari, cat costa contul de Internet. Acest tip de conexiune iti ofera viteza dubla si poti folosi linia de telefon si pentru Internet si voce simultan.
Pentru cine are nevoie de conexiune performanta la Internet, exista cablul (optic sau prin cablu TV). In functie de cat de performanta este conexiunea, dai de la zeci de dolari pana la cateva sute pe abonamentul lunar. La un buget mai mare poti avea o conexiune prin radio, care poate oferi performante asemanatoare.
Atentie insa atunci cand faci un contract pentru o conexiune prin cablu sau radio. Va trebui sa cumperi sau sa inchiriezi echipamentele folosite de tine (modem-ul pentru cablul sau radio), sa platesti manopera si altele. Citeste cu grija oferta distribuitorului de Internet si nu te arunca cu capul inainte, pentru ca, in general, un contract se semneaza pe o perioada minima de un an.

Cu telefonul mobil ai Internet oriunde

O solutie pentru tine ar fi si telefonul mobil, pe care il poti conecta la un calculator pentru a naviga. Daca esti intr-o retea GSM(Connex si Orange), telefonul tau trebuie sa stie GPRS care ofera o conexiune aproximativ de doua ori mai buna decat in cazul unei conexiuni dial-up obisnuite.
Avantajul GPRS il reprezinta faptul ca esti taxat in functie de traficul de date. Cei de la Zapp te taxeaza in functie de timpul petrecut pe net, insa tehnologia CDMA ofera o viteza de trei-patru ori mai mare.
Cand te hotarasti de ce fel de conexiune ai nevoie si, mai ales, pe care ti-o poti permite, sa nu te grabesti. De exemplu, cei de la MyX iti ofera un cont gratuit de dial-up, dar te poti trezi exact cand ti-e lumea mai draga ca suna ocupat. Extrema cealalta este atunci cand platesti sute de dolari pe abonament si tu folosesti Internetul din an in Paste. Mai trebuie sa mai fi atent si la viata ta sociala, pentru ca uneori fascinatia net-ului te poate face sa pierzi ore in fata calculatorului.

Modem radio: internet fara fir

· Recomandari: Modem-ul radio ofera o excelenta alternativa, datorita faptului ca uneori esti prea departe de distribuitor pentru a-ti face o legatura terestra. Insa conectivitatea poate fi influentata de obstacolele fizice, cum ar fi blocurile.
· Fx: 300 USD/luna – largime de banda 128 kbps (canal minim garantat 64 kbps)
500 USD/luna – largime de banda 256 kbps (canal minim garantat 128 kbps)
950 USD/luna – largime de banda 512 kbps (canal minim garantat 256 kbps)
· Astral: 540 USD/luna – largime de banda de 512 kbps.
(preturile nu contin TVA)

Dial-up: cea mai ieftina conectare (preturile nu contin TVA)

· Recomandare: Pentru cei care nu stau prea mult pe Internet
· Fx:
– abonamente: Fx Nonstop:
9 USD/luna (nelimitat)
– Cartele: Cartela valorica
9 USD (cont pentru o luna)
– ISDN: 25 USD/luna pentru 64 kbps 40 USD/luna pentru 128 kbps
· Astral:
– abonamente (taxa de activare
5 USD): Light: 4 USD/luna – 10 ore
incluse, 0,8 USD/ora sau
0,4 USD/ora pentru depasiri
– Sleepwalker: 6 USD/luna – 0,5 USD/ora
– Full: 12 USD/luna – nelimitat
– Cartela: 15 USD – 110 ore timp
de 6 luni
– ISDN: 20 USD/luna pentru 64 kbps 32 USD/luna pentru 128 kbsp
· RDS:
– Easy Link: 4 USD/luna – 15 ore
incluse si 0,8 USD/ora pentru depasiri
– Night Link: 5 USD/luna – nelimitat intre 19.00 si 07.00
– PowerLink: 10 USD/luna – nelimitat
– Cartele: 4 USD – 15 ore timp de trei luni, 10 USD – nelimitat timp de o luna.

Cablu: trafic ridicat In viteza
    (preturile nu contin TVA)

· Recomadari: Daca ai nevoie de o conexiune sigura si rapida, atunci cablul este pentru tine. Atentie insa, sa vezi la fiecare oferta in parte care este viteza minima garantata, pentru a sti exact cat de repede iti va merge Internetul.
· Fx:
– CATV Home Standard:
29 USD/luna – 1 GB inclus, trafic
suplimentar 15 USD/0,5 GB
– CATV Profesional: 200 USD/luna (6GB) – trafic suplimentar 50 USD/0,5 GB
– METROPOLIS Standard:
300 USD/luna, trafic nelimitat, viteza 64 Kbps garantata.
· Astral:
– Nelimitat: 29 USD/luna+abonamentul TV – 600 MB inclusi,
un cent pentru fiecare MB in plus.
– Internet Business: Incepand cu 100 USD/luna in functie de viteza, largimea de banda si trafic.
· RDS:
Cable Nelimitat: 39 USD/luna – trafic nelimitat.