Comisia Europeană a decis miercuri să atace în justiţie ţările UE, pentru a anula decizia lor de a înjumătăţi creşterea salarială legală a funcţionarilor instituţiilor europene.

„Comisia a confirmat decizia de a se prezenta în faţa Curţii (Europene de Justiţie din Luxemburg), pentru un recurs la decizia” celor 27 de state europene, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Pia Ahrenkilde Hansen. Această decizie a fost luată în unanimitate, a precizat ea.

Creşterea salarială anuală, reglementată până în 2012

Consiliul celor 27 de state europene a decis în unanimitate, în decembrie, acordarea unei creşteri salariale brute de 1,85 la sută pentru cei aproximativ 50.000 de funcţionari şi contractanţi (cu statut mai precar) ai instituţiilor europene. Aceasta înseamnă jumătate din creşterea legală de 3,7 la sută, care le era impusă automat.

Creşterea salarială anuală a funcţionarilor, propusă de Comisia Europeană, este reglementată printr-o metodă înscrisă în legislaţie, cel puţin până în 2012.

Ea este calculată automat în funcţie de evoluţia salariilor funcţionarilor publici din opt state (reprezentând 76 la sută din produsul intern brut al UE), pe parcursul anului precedent, precum şi în funcţie de nivelul inflaţiei din Bruxelles.

Comisia a apreciat deci că decizia ţărilor UE nu este în conformitate cu legea.

Numeroase ţări refuză creşterea

Numeroase ţări au refuzat cu vehemenţă creşterea prevăzută, de 3,7 la sută, în plină criză economică. Unele au redus recent salariile funcţionarilor lor publici, pentru a-şi reduce deficitul.

După ce este sesizată, Curtea Europeană de Justiţie, cu sediul la Luxemburg, are nevoie în medie de 16 luni pentru a lua o decizie. În aşteptarea acesteia, funcţionarii vor obţine doar creşterea salarială redusă, de 1,85 la sută.

SURSA: Mediafax