Comisia Europeană (CE) a lansat o anchetă antitrust privind preluarea Sun Microsystems de către grupul Oracle, tranzacţie evaluată la şapte miliarde de dolari, pentru a determina dacă fuziunea celor două companii ar afecta mediul concurenţial din industria IT.

„Comisia este obligată să se asigure că clienţii companiilor şi consumatorii nu se vor confrunta cu reducerea variantelor de alegere ale unor produse sau cu majorări nejustificate de preţuri în urma acestei achiziţii”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Neelie Kroes, într-un comunicat publicat joi.

CE va lua o decizie în ceea ce priveşte tranzacţia Oracle – Sun Microsystems până pe 19 ianuarie 2010.Deschiderea unei anchete în Europa reprezintă un obstacol major pentru Oracle, al treilea mare producător de software din lume, care trebuie să amâne finalizarea tranzacţiei cu mai multe luni.

Întârzierea ar putea permite companiilor rivale ale Sun, precum Hewlett-Packard (HP) şi IBM, să „fure” clienţi pe segmentul hardware de la compania americană. Sun Microsystems este al patrulea producător de servere la nivel mondial şi dezvoltă, totodată, software-ul Java, unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume.

HP şi IBM au lansat diverse oferte şi reduceri de preţuri pentru a atrage clienţii Sun, începând din luna aprilie, când Oracle a semnat acordul pentru cumpărarea companiei. Oracle a primit, pe 20 august, avizul autorităţilor din Statele Unite pentru preluarea Sun.

SURSA: Mediafax