Soldul creditului neguvernamental era la 30 aprilie 2012 cu 9,8% mai mare faţă de aceeaşi dată din 2011, arată cifrele BNR. Faţă de martie 2012, creşterea a fost de doar 0,1%.
Vestea bună este că băncile par să fi ieşit, pentru moment, din amorţeală însă vestea proastă este că majoritatea covârşitoarea a creditelor au fost acordate în valută străină ceea ce expune clienţii la un risc substanţial, materializat în ultime săptămâni  în care leul a pierdut procente serioase în raport cu moneda europeană.
Firmele au fost cele care au tras în sus creditarea. Soldul împrumuturilor în lei acordate populaţie a scăzut cu 2,3% în timp ce pe valută a crescut cu 11,4%. Surpriza vine însă din zona creditelor în valută pentru companii acolo unde vedem o creştere de 16% faţă de  aprilie 2011, evoluţie comparabilă cu cele din perioada de boom.

Risc substanţial. Leul pierde teren  faţă de euro

Moneda naţională a recuperate vineri  ceva teren în faţa euro la referinţa BNR, cursul coborând cu 0,16 bani (0,04%), până la 4,4646 lei, pe o piaţă valutară în care euro şi monedele din regiune urmau de asemenea o tendinţă de creştere.
Cursul rămâne însă, în continuare, în apropierea valorilor maxime istorice.  Pe fondul discuţiilor tot mai canalizate pe găsirea unei soluţii pentru Grecia, euro recupera 0,4% în faţa dolarului american, până la 1,259. 
Calmul temporar instalat în pieţe s-a transmis şi pe activele mai riscante cum sunt monedele emergente din Europa de Centrală şi de Est. Astfel, zlotul polonez creştea cu 0,5%, până la 4,343/euro, iar forintul maghiar avansa cu 0,12%, până la 299,93/euro.