România a obţinut din partea CE prelungirea perioadei de tranziţie cu încă un an, până la 31 decembrie 2011, pentru unele unităţi din industria alimentară.
Solicitarea autorităţilor române a fost aprobată în unanimitate de către reprezentanţii statelor membre, urmând  ca documentul să fie publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene, după finalizarea procedurilor.
Decizia va fi aplicabilă pentru 40 de unităţi pentru care s-a solicitat prelungirea perioadei de tranziţie –  36 din sectorul carne, trei din sectorul peşte şi produse din pescuit şi un depozit frigorific.
Cele 40 de unităţi vor avea astfel posibilitatea ca, pînă la sfîrşitul anului 2011, să-şi finalizeze programele de modernizare şi restructurare, să se alinieze standardelor şi cerinţelor Uniunii Europene şi să poată fi autorizate pentru a participa la comerţul intracomunitar.
 Până la finalizarea implementării produsele obţinute în aceste unităţi, care vor beneficia de prelungirea perioadei de tranziţie vor fi comercializate numai pe piaţa internă, ele fiind marcate cu o marcă de sănătate/identificare de formă rotundă, diferită de cea ovală, aplicată produselor care provin din unităţi autorizate pentru schimburi intracomunitare, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare.
Reprezentanţii ANSVSA au prezentat la reuniunea Comitetului Permanent pentru Siguranţa  Biologică a Lanţului Alimentar, care a avut loc la Bruxelles în data de 17 noiembrie, argumentele care au pledat pentru prelungirea a perioadei de tranziţie pentru unităţile respective, în principal acela că procentul de implementare al programele de modernizare şi restructurare depăşea 70% . 
Prelungirea perioadei de tranziţie a venit ca urmare a solicitării României şi a verificării situaţiei la faţa locului, de către experţi ai  Comisiei Europene, în cursul lunii octombrie.