Anunțul a venit după ce premierul britanic Theresa May a dat luni un ultimatum Moscovei ca până marţi la miezul nopţii să ofere explicaţii despre otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury.

“După ceea ce a spus preşedintele Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii în Adunarea Federală, nimeni nu poate să vină în legislativul ţării sale şi să spună: Îi dau Rusiei un ultimatum de 24 de ore', a afirmat Zaharova la postul de televiziune Rossia-1, citat de agenţia de presă TASS, făcând referire la noua generaţie de arme strategice dezvoltate în ultimul timp de Moscova. 'Cui îi dau ei 24 de ore? Pentru ce ne dau ei 24 de ore?'”, a întrebat retoric reprezentanta diplomaţiei, conform Interfax.

Maria Zaharova susţine că premierul Theresa May nu dispune de niciun fapt real în cazul otrăvirii fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal. 

“Nimeni nu ştie nimic despre otravă; să vorbim sincer şi obiectiv, Theresa May nu dispune de niciun fapt real”, a adăugat ea.

Înaintea sa, ministrul de externe Serghei Lavrov respinsese ultimatumul dat de Londra şi ceruse Marii Britanii acces la datele anchetei privind presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal şi la substanţa toxică găsită, motivând că fiica fostului spion este cetăţean rus. 

Premierul Theresa May avertizase că, în lipsa unor explicaţii din partea Moscovei, Rusia este posibil să fie acuzată de “agresiune ilegală” , sugerând posibilitatea unor măsuri de represalii severe. 

Theresa May va prezida miercuri o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a analiza răspunsul Rusiei la ultimatumul formulat luni de şefa guvernului britanic, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al premierului britanic, citat de AFP.