Wilson a fost ascuns de privirile publicului din luna august, când a avut loc incidentul care a declanșat protestele pe scară largă în suburbia din St. Louis. Oficialii au anunțat luni seară că Wilson nu va fi cercetat penal pentru uciderea lui Michael Brown.

Darren Wilson a spus în mărturia sa în fața juraților că inițial i-a oprit pe stradă pe Michael Brown și pe prietenul acestuia Dorian Johnson și i-a atenționat să meargă pe trotuar, pentru că cei doi umblau în acel moment pe carosabil. Atunci, polițistul Wilson a observat că Brown avea în mână un pachet de trabucuri și a realizat că fusese sesizat mai devreme de colegii săi în privinţa unui furt de trabucuri dintr-un magazin. De altfel, o înregistrare din magazin îl arată, la secunda 50, pe Michael Brown la casă, în timpe ce pare sa sustragă pachetul de trabucuri

În acel moment, Darren Wilson a chemat încă un echipaj de poliţie.

"Am deschis ușa mașinii de poliție în care mă aflam și i-am spus lui Michael Brown să se apropie", a declarat Darren Wilson. Brown s-a apropiat. Polițistul mărturisește: "Am deschis ușa, Brown se întoarce spre mine, se uită fix şi spune:" Ce ai de gând să faci?", după care tânărul de culoare a închis violent ușa mașinii de poliție."

Wilson a redeschis ușa şi l-a împins pe Brown. Polițistul a spus că Brown a apucat din nou portiera și s-a repezit spre el. Wilson susține că Brown l-a lovit apoi în față, lucru certificat de analizele medico-legale ulteriorare.

În acel moment, tânărul s-a întors spre prietenul său Dorian Johnson pentru a-i da țigările de foi presupus furate. Atunci Wilson a încercat să-l aresteze. "Când l-am prins pentru a-i pune cătuşele, singurul mod în care pot să descriu este că m-am simțit ca un copil de cinci ani în brațele lui Hulk Hogan", a spus Wilson. În acel moment Michael Brown l-a lovit din nou.

Wilson a explicat că nu a folosit bastonul în condițiile în care Brown își apăra fața cu mâinile, iar o luptă l-ar pune pe polițist în imposibilitate de a reacționa.

În aceste condiţii, poliţistul și-a scos pistolul. El susține că l-a avertizat pe Brown că va trage dacă tânărul nu se va da înapoi. Tânărul de culoare a prins arma și i-a replicat: "Eşti prea fătălău ca să mă împuşti!”

Michael Brown a încercat să-i bage cu forța lui Wilson arma în teaca de la șold. Polițistul mărturisește că a putut simți degetele lui Brown pe trăgaciul armei. În cele din urmă Darren Wilson a recâștigat controlul asupra armei sale și a încercat să tragă două focuri de avertisment, dar arma era blocată. La a treia încercare, a tras un foc, iar glonțul a pătruns prin ușa mașinii sale.

Polițistul a spun că in acest moment Michael Brown a devenit foarte agresiv, lucru care s-a putut vedea cel mai bine pe expresia feței sale." "Arăta ca un demon, atât de urât se uita" a mărturisit Wilson a în fața juraților.

Brown l-a lovit din nou pe Wilson. Poliţistul a tras un foc de armă din mașina sa.” "După ce mi-am revenit din lovitură, l-am văzut pe Brown că începe să fugă cu un nor de praf în spatele lui". Apoi Wilson a cehemat mai multe maşini de poliţie.

Poliţistul Darren Wilson a alergat atunci pentru a-l prinde pe Michael Brown. În cele din urmă tânărul s-a oprit, iar poliţistul i-a spus să se culce la pământ.

"Brown s-a întors spre mine, m-a privit și a început să înainteze”, a spus Wilson. "Primul lui pas a fost şovăit, apoi a dat impresia că va alerga spre mine şi asta a făcut chiar în momentul următor."

În acel moment, poliţistul Darren Wilson a deschis focul spre Michael Brown. Wilson a spus că nu-și amintește câte focuri a tras. Deşi lovit, Brown s-a apropiat în continuare de polițist. Wilson a tras atunci o nouă serie de focuri.

Wilson a continuat să-i spună lui Brown să se culce la pământ, dar tânărul de culoare înainta direct spre el. Brown s-a aplecat atunci în față, încercând să-l dărâme pe Wilson, potrivit mărturiei.

"Când s-a aflat la circa 3 metri, m-am uitat în jos, am ridicat apoi privirea și l-am împușcat, a spus Wilson.

Michael Brown a murit la fața locului. Decesul său a suscitat un val de proteste. Poliţistul Darren Wilson a scăpat de urmărirea penală.