Astăzi, se vorbește de o piaţă evaluată la 18 milioane euro, cu o creştere anuală de 5%. „Există încă părinţi sceptici care nu au încredere în acest serviciu medical, fie prin prisma experienţelor nereuşite cu proceduri îngreunate, fie din lipsa de informaţii. Cert este însă au trecut 27 de ani de la primul transplant reuşit cu celule stem recoltate din sângele ombilical, pacientul fiind acum complet sănătos. În acelaşi timp există 80 de boli grave standardizate, precum diverse tipuri de leucemie sa cancer, în care celulele stem au fost dovedite dau rezultate. La nivel global, celulele stem s-au folosit la peste 30.000 de transplanturi, atât în rândul adulţilor, cât şi copiilor”, explică Alexandra Baban, director general Baby Stem.

Profilul părinţilor care aleg recoltare este reprezentat de cupluri cu un statut social mediu, care optează pentru diverse pachete, în 80% din cazuri cu plata în două, zece, douăzeci şi chiar treizeci de rate. Se remarcă o uşoară pondere în favoarea părinţilor trecuţi de 30 ani în contactarea băncilor de celule stem.

 

Medicina regenerativă reprezintă un domeniu relativ tânăr, în continuă dezvoltare. Celulele stem reprezintă fundaţia de formare a corpului uman, ce au capacitatea de a se înmulţi şi împărţi şi sunt responsabile pentru păstrarea în parametri normali a funcţiilor întregului organism.

În străinătate există bănci publice de celule stem, iar statul încurajează părinţii doneze celulele stem ale copiilor. Pacienţii români au şi ei acces la unităţi de celule stem listate la nivel internaţional, însă este foarte greu se găsească un donator compatibil. În SUA se dezbate public o propunere de lege care oferă reduceri de taxe familiilor care donează celule stem şi de asemenea sunt considerate cheltuieli deductibile. Uniunea Europeană contribuie şi ea la finanţarea cercetărilor în domeniul celulelor stem, Marea Britanie, Suedia şi Belgia fiind în topul ţărilor în care cercetările sunt cele mai încurajate.