Ei susțin că acești embrioni model, care seamănă cu cei aflați în stadiile incipiente ale dezvoltării umane, ar putea oferi o nouă perspectivă asupra tulburărilor genetice și a cauzelor biologice ale avortului spontan recurent, informează Times of Israel.

Anterior, echipa din Cambridge şi un grup de cercetători de la Institutul Weizmann din Israel au arătat că celulele stem de la şoareci ar putea fi încurajate să se autoasambleze în structuri asemănătoare embrionilor timpurii cu un tract intestinal, începuturile unui creier şi o inimă care bate. De atunci, a început o cursă contra-cronometru pentru a traduce această lucrare în modele umane.

Modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor stem embrionare”

„Putem crea modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor stem embrionare”, a spus Magdalena Żernicka-Goetz, profesor la Universitatea din Cambridge și la Institutul de Tehnologie din California, la reuniunea anuală a Societății Internaționale de Cercetare a Celulelor Stem din Boston. Lucrarea nu a fost încă publicată. Anterior, oamenii de știință de la Institutul Weizmann din Israel, precum și echipa lui Żernicka-Goetz, au reușit să crească celule stem de la șoareci în structuri asemănătoare embrionilor. Structurile nu au o inimă care bate sau ceea ce ar putea fi un început de creier, dar includ celule care ar continua să formeze placenta, sacul vitelin și embrionul însuși.

Astfel de embrioni sunt valoroși pentru că le oferă oamenilor de știință o metodă de observare a unei perioade timpurii de dezvoltare, care deocamdată nu poate fi analizată din cauza restricțiilor privind utilizarea embrionilor naturali. Conform reglementărilor internaționale, oamenilor de știință le este permis să cultive embrioni naturali într-un laborator până la 14 zile. După aceea, pot observa evoluția doar din scanările sarcinii, mult mai târziu.

Nu este clar dacă embrionii se pot dezvolta într-un făt dacă sunt implantați în uter

”Embrionii sintetici au fost dezvoltați până la un punct cu puțin peste echivalentul limitei de 14 zile”, a spus Żernicka-Goetz. Fiecare a ajuns la un punct cunoscut sub numele de gastrulație, când embrionul începe sa formeze linii celulare distincte. În acel moment, embrionii nu au încă o inimă care bate sau ceea ce ar putea fi un început de creier.

„Modelul nostru uman este primul model de embrion uman cu trei linii care specifică celulele amniotice și germinale, celulele precursoare ale ovulelor și spermei”, a declarat Żernicka-Goetz pentru The Guardian. „Este frumos și este creat în întregime din celule stem embrionare.”

Nu este clar dacă embrionii se pot dezvolta într-un făt, dacă sunt implantați într-un uter uman. Alte experimente din diferite laboratoare din întreaga lume, care au folosit embrioni sintetici similari, nu au avansat. În 2021, International Society for Stem Cell Research, o organizație non-profit din SUA care își propune să stabilească linii directoare pentru cercetarea în domeniu, a declarat că limita de 14 zile pentru dezvoltarea embrionilor într-un laborator ar putea fi ridicată în circumstanțe specifice.