Mircea Fechet a fost prezent la o acţiune de curăţenie organizată în Parcul Operei din Capitală. Acțiunea a fost organizată cu ocazia depunerii în Senatul României a iniţiativei legislative pentru introducerea în legislaţia naţională a Zilei Naţionale de Curăţenie.

Mircea Fechet vrea O Zi Naţională a Curăţeniei

În primul rând, ministrul Mediului a susține că „O Zi Naţională a Curăţeniei” ar fi binevenită. O astfel de lege, spune ministrul, permite autorităţilor locale, primăriilor să deconteze anumite cheltuieli şi să îşi planifice mai bine aceste activităţi de ecologizare.

În opinia lui, sistemul de garanţie-returnare ar fi „cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România”.

Fechet a spus apoi că SGR a depășit pragul de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi.

„O Zi Naţională a Curăţeniei cred că e binevenită, e binevenit cadrul legislativ necesar pentru a avea o astfel de zi. Este o lege care permite autorităţilor locale, primăriilor să deconteze anumite cheltuieli şi să îşi planifice mai bine aceste activităţi de ecologizare. Bineînţeles că astfel de acţiuni se întâmplă, dacă nu săptămânal, oricum foarte des în România. Personal, am participat la foarte multe şi urmăresc grupuri şi pagini în social media unde observ că foarte mulţi voluntari din România aleg să facă curăţenie până la urmă, în urma altor cetăţeni care aleg să lase mizerie.

Aş mai adăuga faptul că în puţinele minute în care astăzi am participat la această acţiune n-am găsit niciun PET din sistemul garanţie-returnare. Au fost câteva bidoane pe care le-am găsit şi câteva doze de de băuturi, însă niciunul din SGR. Asta îmi dă încredere în legătură cu faptul că sistemul de garanţie-returnare este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, care nu doar că va genera locuri de muncă şi investiţii, dar va avea ca rezultat o natură mai curată pe care ne-o dorim cu toţii. Mai anunţ faptul că din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România. Este o cifră impresionantă şi tendinţa este aceea de creştere”, a spus Mircea Fechet.

A spus că iniţiativa legislativă va avea suportul Ministerului Mediului

Ministrul se află printre semnatarii acestei iniţiative. El a spus că iniţiativa legislativă va avea suportul Ministerului Mediului. În cadrul evenimentului a fost prezent și senatorul Tanczos Barna.

Barna a spus că reprezentanţii Asociaţiei „Let’s Do It, Romania” sunt cei care au venit în Parlament cu propunerea ca o zi din an, a treia sâmbătă din luna septembrie, să fie declarată Ziua Naţională de Curăţenie.

Acesta a afirmat că Ministerul Mediului a încercat alături de primării să lanseze o campanie naţională „Curăţăm România”. Totuși, aceasta „nu merge cum ar trebui”.

Barna este de părere că inițiativa pentru ziua națională de curățenie o să primească „cu siguranţă” un vot pozitiv anul acesta în Parlament .

„Dânşii au strâns peste 27.000 de tone de deşeuri în 10 ani. Noi am reuşit 3.000 într-un singur an. Au peste 2,4 milioane de voluntari care au participat la aceste acţiuni, noi am avut vreo 20.000-25.000 de elevi, studenţi la Curăţăm România. Este un exemplu de urmat, dar încă o dată responsabilitatea socială, educaţia, conştientizarea acestor riscuri care pe le lăsăm în urma noastră aici în parc, acesta este obiectivul nostru prin acest proiect de lege.

Le mulţumesc colegilor mei din celelalte partide, din PNL, din PSD, din USR pentru că au fost alături de noi şi au semnat acest proiect de lege. Cu siguranţă o să primească un vot pozitiv anul acesta în Parlament şi a 3-a sâmbătă din septembrie o să fie o zi la nivel naţional. Toată lumea se poate uita în oglinda personală de pe stradă din localitatea respectivă şi poate să îşi facă o autoevaluare: cât de curată este strada mea, cât de curată este localitatea mea, cât de curat este mediul care mă înconjoară şi atunci sper că această responsabilitate o să fie accentuată şi sper că această societate se va schimba”, a mai spus Tanczos Barna.

De asemenea, el a menţionat că a găsit un ambalaj cu garanţie returnabilă în timp ce colecta deşeuri şi că a văzut în această dimineaţă o persoană care a venit şi a adunat PET-urile cu sigla SGR.

În încheiere, ministrul Mediului a spus că Grada de Mediu a amendat anul trecut primării, persoane fizice sau persoane juridice cu 13,5 milioane de lei pentru depozite ilegale de deşeuri.

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Rata de returnare a fost de sub 1% în ianuarie

Amintim că rata de returnare a fost de sub 1% în ianuarie. Totodată, sistemul a generat costuri tot mai mari din decembrie. Acestea sunt plătite de producători, magazine și, în final, clienți.

În prima lună din an, au fost județe unde nu s-a ajuns nici la 10.000 de bucăți. Câteva exemple sunt Tulcea (9.226), Giurgiu (8.859), Sălaj (8.271) și Bistrița Năsăud (7.715).

Luna trecută, Mircea Fechet a spus că este nemulțumit de SGR.

„Eu personal nu sunt mulţumit în legătură cu modul în care merg astăzi lucrurile. Mă aşteptam la mai mult, să ne mişcăm mai repede, să nu mă sune comercianţi care să îmi spună că stau de o săptămână cu sacii şi nu a venit nimeni să îi ia. Mă aşteptam să nu existe astfel de probleme care ţin exclusiv de viteza şi de modul în care noi ne facem treaba”, a declarat Mircea Fechet.